Gebak en taart

Knapperige speculaasjes van de plank

Deze knapperige speculaas maken we met behulp van een speculaasplank. Koop een houten speculaasplank in de kookwinkel of ga voor een echt ouderwetse plank, die heeft vaak een mooier detail en reliëf. Je hebt geduld nodig om koekjes te vormen met behulp van een speculaasplank; en er zitten een paar haken en ogen aan deze methode.  In deze blog lees je er alles over.

Knapperig speculaas recept

Speculaas maken met behulp van een speculaasplank

Om te beginnen: de speculaasplankjes die je tegenwoordig kunt kopen, zijn vaak slecht gesneden en hebben weinig reliëf en detail. Daar krijg je geen mooie koekjes mee. Ga dus bij voorkeur op zoek naar een ouderwetse plank of koop een houten speculaasplank in de kookwinkel. Marktplaats of de kringloopwinkel bieden ook vaak wel het een en ander aan.

Ten tweede moet je het plankje veel gebruiken voordat het de koekjes echt goed los beginnen te laten. Hoe meer boter het hout absorbeert, hoe beter dat het deeg loslaat. Het allerbeste is dus de plank regelmatig te gebruiken. En dus veel speculaasjes te bakken. Geen straf toch?

Er circuleren allerlei technieken waardoor je koekjes beter los zouden laten van de plank. Bijvoorbeeld de speculaasplank eerst een nacht in water weken. Of de plank voor het gebruik met maïzena of ander zetmeel bestrooien. Soms werkt de weektruc wel, soms niet. Met maïzena en andere poeders verlies je vaak wel het kleine beetje reliëf dat er nog in zit. Het enige wat dus echt helpt, is de plank daadwerkelijk te gebruiken.

plank speculaas maken

Dit recept komt uit Het Nederlands Bakboek en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Het Nederlands Bakboek | uitgever Kosmos | ISBN 9789021579641

Of bestel online:

Recept Knapperige speculaas van de plank

Speculaas van de plank

Print Recept

Ingrediënten

 • 250 g tarwebloem
 • 100 g koude boter, in blokjes
 • 75 g kristalsuiker
 • 50 g donkere basterdsuiker
 • 1⁄8 theelepel zout
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel gemalen kardemom
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel gemalen anijs
 • 1⁄8 theelepel versgeraspte nootmuskaat
 • 1⁄8 theelepel gemalen foelie
 • 1⁄8 theelepel gemalen kruidnagel
 • 2-3 eetlepels melk
 • 50 g amandelschaafsel

Bereiding

1

Doe de bloem en boter in een grote kom. Wrijf ze met je vingertoppen door elkaar tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Dit kan ook makkelijk en snel in een keukenmachine met het meshulpstuk. Doe de suiker, het zout en de specerijen erbij en meng alles goed.

2

Als je een keukenmachine hebt gebruikt, doe je de inhoud nu in een kom.

3

Kneed alles tot een vrij stevig deeg met melk naar behoefte. Maak er een grote bal van, wikkel deze in plasticfolie en zet hem 24 uur op een koele plek. Als je het deeg in de koelkast bewaart, moet het de volgende dag eerst even op kamertemperatuur komen voordat je het verder verwerkt.

4

Breek stukjes van het deeg af en druk ze goed in het plankje. Zorg dat er deeg in alle gleuven en kieren komt. Pak een stuk sterk naaigaren of tandzijde (zonder smaakje) en trek het vlak over het plankje om overtollig deeg netjes weg te snijden. Druk een beetje amandelschaafsel op het oppervlak van het koekje, keer het plankje om en sla met de rand hard tegen het aanrechtblad. Leg het koekje, met de afbeelding naar boven, op een bakplaat en maak de rest op dezelfde manier. Laat wel genoeg ruimte tussen de koekjes op de platen.

5

Als je de platen kort in de koelkast zet voor het bakken, zullen de koekjes beter hun vorm behouden.

6

De baktijd (7-10 minuten) hangt van het formaat af. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

7

Bakinstructies: Oven: voorverwarmd op 200 °C - Bakvorm: meerdere bakplaten, ingevet - Baktijd: 7-10 minuten (het deeg moet een dag rusten), afhankelijk van formaat en dikte - Het aantal speculaasjes hangt van de plank af

Extra notities

Dit recept komt uit Het Nederlandse Bakboek en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

recept plank speculaas maken

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!