Veel mensen zijn een beetje huiverig voor het bereiden van vis. En dat snap ik, want er kan veel misgaan. Maar dit Nigella recept gaat al je eventuele zorgen wegnemen en je voorgoed verlossen van je visangst. Van af nu draai jij je hand niet meer om voor een visstoof. Ik weet zeker dat je deze stoofpot met vis geregeld op tafel gaat zetten.
Het is ook een erg handig gerecht als je snel eten op tafel moet krijgen. Want hoewel de saus ongeveer een uur vergt (terwijl je ruim de helft daarvan lui op de bank kunt liggen als je leven je dergelijke luxe toestaat, aldus Nigella ;)), kun je hem ruim van tevoren maken.
Recept voor een heerlijke visstoof oftewel een stoofpot met vis
Deze ingrediënten heb je nodig:
- ¼ tl gemalen foelie
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl kurkumapoeder
- ½ tl pittig gerooktepaprikapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ¼ tl kaneelpoeder
- 1 grote zoete aardappel (ca. 250 g)
- een klein bosje koriander (ca. 25 g)
- ca. 20 g verse gember
- 2 dikke tenen knoflook
- 1 ui (ca. 175 g)
- 4 dl koud water
- 2 el (30 ml) olijfolie
- 1 sinaasappel
- 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl zeezoutvlokken (of ½ tl fijn zeezout)
- 1 tl vloeibare honing of ahornsiroop
- 750 g stevige witvis, in 1 dik stuk of als dikgesneden filets
Aan de slag met ons visstoofpotje:
- Meet alle specerijen af in een kleine kom. Schil de zoete aardappel, snijd hem in blokjes van 1 cm en zet deze apart. Hak de dunne steeltjes van het bosje koriander fijn, genoeg voor 3 eetlepels. Schil de gember en rasp hem fijn, genoeg voor 1 theelepel. Pel de knoflook. Pel de ui en snipper hem grof. Vul een maatbeker met 4 dl koud water.
- Verhit de olie in een afsluitbare (braad)pan met dikke bodem en deksel (ik gebruik er een met een doorsnee van 22 cm). Fruit de ui hierin 20 minuten zachtjes, tot hij zacht en bruin wordt.
- Rasp de sinaasappelschil boven de pan met de ui. Pers of rasp de knoflook erboven en doe de gehakte koriandersteeltjes en geraspte gember erbij. Roer alles op zacht vuur om en voeg dan de specerijen toe.
- Doe de blokjes zoete aardappel erbij en roer ze op matig vuur een minuutje door de gekruide ui. Voeg de tomaten uit blik toe; vul de lege blikken voor de helft met water, wals dat erdoor en giet het in de pan.
- Schep de tomatenpuree erbij en voeg het zout en de honing of ahornsiroop toe. Halveer de geraspte sinaasappel en pers er 1 eetlepel sap uit; voeg dat ook toe en roer alles goed door.
- Zet het vuur hoger, breng alles aan de kook, leg het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat het gerecht 40-45 minuten pruttelen, tot de zoete aardappel helemaal zacht en de saus iets ingedikt is. Dit alles kun je vooraf doen en het opwarmen als je de vis gaat bereiden, of je kunt nu meteen aan de vis beginnen.
- Snijd de vis in grote hapklare stukken en leg deze in de pruttelende saus. Zet het vuur laag en leg het deksel op de pan. Afhankelijk van hoe grof gesneden of hoe koud de vis is, moet hij op dit zachte vuur 3-5 minuten stoven. Neem de pan van het vuur en laat hem zonder deksel nog 2 minuten staan.
- Hak de blaadjes die zijn overgebleven van de steelloze koriander en strooi ze over het stoofgerecht als je het serveert.
Dit recept komt uit Koken, eten, leven van Nigella Lawson en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Koken, eten, leven Nigella Lawson | Atlas Contact | ISBN 978 9045 043 074
Of bestel online:
Koken, eten, leven van Nigella Lawson
Verhalen, herinneringen en 100 nieuwe recepten van de koningin van de thuiskeuken. De meeste mensen hebben volgens mij wel minimaal één Nigella kookboek in huis. Zo niet, dan is dit er eentje om dat recht te zetten. Als je net als ik weleens een kookboek op je nachtkasje hebt liggen om uit te lezen, dan is Nigella’s nieuwste boek een aanrader. Met 350+ bladzijden en ‘maar’ 100 recepten is er lekker veel ruimte voor verhalen en herinneringen over eten.
Van Een liefdevol pleidooi voor bruin voedsel; ‘hallo Instagram, dit is een stoofpot, stoofpotten zijn bruin’ tot Genieten met Kerst; ‘wij mensen hebben rituelen nodig’. Verhalen met de herkenbare Nigella humor, echt om van te smullen.
Net als de recepten overigens. De foto’s zijn vrij basic, Nigella maakt geen gebruik van een foodstylist, dus nergens echt indrukwekkende (en misschien juist daarom wel afschrikwekkende) gerechten. Een beetje ouderwets. Maar misschien daarom juist wel fijn. Want het zijn stuk voor stuk haalbare recepten die jij thuis ook maakt. En ook nog eens vrijwel identiek aan de foto op tafel zet. Net als Nigella, de koningin van de thuiskeuken! Als dat niet fijn is..
Geen reacties