Hoe lang je asperges moet koken, hangt helemaal af van de dikte van de asperges. Over het algemeen geldt dat je de asperges eerst aan de kook brengt, ze even laat koken en ze vervolgens evenredig laat nagaren in het water. De precieze tijd hangt dus echt af van de dikte van de asperges. Hier onder geef ik je het basis recept en een indicatie per asperge soort AA, A en B kwaliteit.

Basisrecept witte asperges koken
Schil 1 kilo asperges, breek de harde uiteinden af (bewaar voor het trekken van asperge bouillon). Vul een hapjespan (of brede pan waar je asperges liggend in passen) met water en 15 gram boter, een theelepel zout en een theelepel suiker. Breng het water met deksel op de pan aan de kook en houdt de kooktijd aan die bij de dikte van je asperges past.
- AA – 20-28 mm dikke asperges: 8 tot 10 minuten koken,
- A – 16-20 mm middel-dikke asperges: 7 tot 8 minuten koken,
- B – 12-16 mm dunne asperges, 5 tot 6 minuten koken,
Haal de pan van de warmte bron en laat de asperges in het hete water met de deksel op de pan evenredig nagaren. dus voor AA kwaliteit 8-10 minuten, voor A kwaliteit 7-8 minuten nagaren en B kwaliteit 5-6 minuten. Laat de asperges goed uitlekken en serveer naar wens.
Wanneer je een aspergepan gebruik, vul je deze met water en laat je de aspergekoppen boven het water uitkomen. De bereidingswijze is verder hetzelfde als hierboven.
Kookboek vol asperge recepten
Recent ontving ik het kookboek Asperges! van Jessica Lek voor een review (je leest het hier). In dit kookboek vind je 30 heerlijke recepten met witte, groene en violette asperges. Een musthave voor iedere aspergeliefhebber.
Recepten met asperges
- Groene velouté en uitgehangen yoghurt met munt uit ‘Asperges’
- Platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm uit ‘Asperges’
- Warme linzen-roodlofsalade met groene asperges, spek en een gepocheerd ei uit ‘Asperges’
- Open sandwich met (wilde) asperges, avocado en groene mayonaise uit ‘Asperges’
- Mediterrane aspergeroerbak met bietjes, cherrytomaten, buffelmozzarella en pasta uit ‘Asperges’
- Asperges fermenteren
- Asperge bouillon maken doe je zo
- Aspergepuddinkje met ‘tartaar’ van aardbeien
Geen reacties