Bijgerecht

Borani met flespompoen

Weinig Perzische maaltijden worden zonder yoghurt in welke vorm dan ook genuttigd. De populairste gerechten zijn yoghurt met komkommer, spinazie en Perzisch daslook. Deze borani wordt gemaakt met flespompoen – het is krankzinnig lekker en het gaat gerandeerd op als je het serveert. Mensen zullen verbaasd zijn dat het met flespompoen is gemaakt.

Borani is in dit geval een soort purree, een soort dip die onwijs lekker smaak met platbrood. Een fijn bijgerecht voor bijvoorbeeld stoofvlees.

flespompoen recept puree pompoen

Flespompoen recept voor borani

Bereiding 30 minuten | oventijd 50 minuten| Recept voor 4 tot 6 personen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1,2 kg flespompoen olijfolie, om te besprenkelen
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 300 g Griekse yoghurt
  • 15 g dille, heel fijngehakt
  • 1 tl pul biber (Turkse chilivlokken, o.a. Turkse supermarkt)
  • een handvol walnootstukjes
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • platbrood, voor erbij

En zo maak je zelf burani van flespompoen

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de flespompoen met schil en al in de lengte doormidden, schep de pitten er met een lepel uit en gooi ze weg. Leg de 2 pompoenhelften met het snijvlak omhoog op de beklede bakplaat en wrijf het vruchtvlees in met een beetje olijfolie. Rooster de pompoen 45 tot
    50 minuten en steek een mes in het dikste deel van het vruchtvlees om te controleren of het zacht en gaar is. Haal de pompoen uit de oven en laat hem afkoelen tot je hem kunt vastpakken.
  3. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil in een kom en prak het zo fijn mogelijk. Voeg de knoflook, een scheutje olijfolie, een flinke hoeveelheid zeezoutvlokken en peper plus de yoghurt toe en roer alles goed door. Proef of je nog zeezoutvlokken en peper wilt toevoegen, schep de borani op een bord, spreid hem uit tot de randen en dan glad met de achterkant van een lepel. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi de borani met de dille, pul biber en walnoten. Geef er platbrood bij.

Dit recept komt uit Simply, en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Simply – Sabrina Ghayour | Good Cook | ISBN 9 789 461 432 421

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!