Avond eten

Vegan stoofpot

Als je net als ik dol bent op een lekkere stoofpot (met vlees dat echt uit elkaar valt) dan moet je dit recept voor een vegan stoofpot toch ook echt eens proberen. Ik weet zeker dat je het stoofvlees geen moment mist, en dat dit gerecht je ook zal smaken. Een vegan vriend wordt hier vast ook ontzettend blij van. Want een maaltijd met liefde gemaakt .. – en zeg nou zelf, dat is een stoofpot toch altijd?- smaakt sowieso goed!

stoofpot vegan veganistische stoofpot

Stoofpot zonder vlees

Dit recept is glutenvrij en voor 4 personen. Het is niet echt moeilijk om te maken en het kost je ongeveer drie kwartier tijd. Alles gaat in 1 pan, dus heel veel afwas is er niet. Het proberen waard dus!

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 2 rode uien, grofgesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij, grofgehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 4 el gerooktepaprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 Maris Piper-aardappels of andere iets kruimige aardappels, in blokjes
  • 1⁄2 bloemkool, in roosjes
  • 1 onbespoten citroen
  • 1 laurierblaadje
  • 300 g rode splitlinzen, afgespoeld
  • 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
  • 240 ml groentebouillon
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl gekneusde zwarte peper
  • plantaardige zure room (ter garnering)
  • gehakte verse peterselie (ter garnering)

Zo maak je een veganistische stoofpot

  1. Verhit wat plantaardige olie (of water) in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de rode paprika, het gerookte paprika­ poeder en de cayennepeper toe en bak een paar minuten. Ik voeg de specerijen graag al aan het begin toe, zodat ze op de bodem van de pan kunnen roosteren.
  2. Voeg de aardappels en de bloemkool toe en bak met een deksel op de pan 10 minuten, tot de aardappel zachter is geworden. Roer af en toe door zodat er niets aanbrandt. Dankzij het deksel op de pan ontstaat er stoom, waardoor alles perfect gaar wordt.
  3. Snijd de citroen doormidden, pers het sap in de pan erbij en voeg ook de gehalveerde citroen zelf toe. Geen zorgen, ik verwacht niet dat je deze opeet, maar hij geeft tijdens het garen wel zijn lekkere smaak af. Je kunt de citroen vlak voor het serveren eruit halen. Voeg het laurierblaadje, de linzen, de tomatenblokjes en de bouillon toe en roer alles goed door.
  4. Breng op smaak met het zeezout en de zwarte peper en laat met een deksel op de pan 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer om de paar minuten even door.
  5. Serveer zodra de saus is ingedikt en heerlijk ruikt. Ik serveer mijn stoofschotel met wat plantaardige zure room en verse peterselie.

Dit recept (eenvoudige Spaanse stoofpot) komt uit het kookboek Plant Only Kitchen (een review lees je hier) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Plants Only Kitchen – Gaz Oakley| Good Cook | ISBN 9789 4614 32407

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

  • Ans Zouali
    11 oktober 2021 at 11:16

    4 eetlepels gerookt paprikapoeder lijkt me wel erg veel.Een theelepel is al sterk van smaak!
    Is dit geen foutje?