Avond eten

Zó krijg je stoofvlees dat écht uit elkaar valt

Hét recept voor stoofvlees bestaat natuurlijk niet. Net zo min als er eenduidigheid bestaat over de ingrediënten die er absoluut wel of absoluut niet in thuishoren. En juist dat laatste, die verscheidenheid aan ingrediënten zorgt er natuurlijk voor dat iedere stoofpot anders smaakt. Dus laat jouw creativiteit botvieren op die riblappen of sukadelappen, of… kijk daar gaan we al.

Zó krijg je stoofvlees dat écht uit elkaar valt

De smaak van mijn stoofvlees is ook altijd anders. Dit omdat ik zelden twee keer exact hetzelfde recept toepas. Toch zijn er een paar dingen die ik wel altijd laat terugkomen bij het bereiden van mijn stoofvlees. Want alleen als ik dat doe, valt het stoofvlees écht uit elkaar, is het smaakvol, aromatisch en heerlijk mals.

  • Dep het vlees goed droog voordat het de pan in gaat. Zo schroeit het sneller dicht en wordt het mooi bruin.
  • Gebruik riblappen (rundvlees dus), die zijn meer doorregen, bevatten meer vet en hebben dus meer smaak.
  • Voeg altijd zuur toe. Bijvoorbeeld azijn, mosterd, wijn of citroen, dat maakt het vlees sneller zacht en zo wordt het dus malser.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_5″]

stoofvlees dat uit elkaar valt

Kruidig stoofvlees met ras al hanout en gedroogde bospaddenstoelen

Omdat ik nog niet eerder had gekookt met ras el hanout kruiden, leek het me interessant om deze toe te voegen aan mijn stoofpot.

Ras el hanout is een traditionele Marokkaanse mix van diverse aromatische specerijen. Er bestaat geen vaste receptuur van deze mix, iedere familie of regio heeft zijn eigen versie. Maar onmisbaar zijn koriander, kaneel, gember en de rozenblaadjes.

Aangezien kennis van de Marokkaanse keuken me helaas (nog) ontbreekt heb ik verder extra ingrediënten toegevoegd die ik in huis had en die me er lekker bij leken. Dus vergeef het me als abrikozen of bospaddenstoelen niet thuis horen in de Marokkaanse keuken. Ze maken deze kruidige stoofpot wel extra smaakvol! Wij hadden behoorlijk wat geduld en wachtten nog een extra dag met het eten van deze stoofpot. De smaken zijn dan nog intenser! We aten er een eenvoudige groene salade en turks (!) brood bij, waarmee je zo heerlijk de allerlaatste restjes vleessaus van je bord op dept.

Het merk Al’fez, waarvan ik de ras el hanout kruiden gebruikte, plaatste het recept van mijn Kruidige Stoofvlees ook op hun website.

Als je van stoofpotten houdt is het kookboek Slow een boek dat ik je graag wil aanraden. Het bevat meer dan 140 recepten voor langzaamgegaard comfort food. Ik heb een aantal recepten uit het boek op mijn website staan.

 

Andere lekkere stoofpot recepten

Kruidig stoofvlees met ras al hanout en gedroogde bospaddenstoelen

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 2 uur 40 min.

Ingrediënten

  • 1 kg riblappen in blokjes van zag 3 bij 3 cm.
  • ras al hanout kruiden (zakje 21 gram Al’fez)
  • 4 uien in kwarten
  • 100 gram gedroogde abrikozen in reepjes (ongezwaveld)
  • 25 gr. Gedroogde bospaddenstoelen
  • 1 flesje oud bruin bier
  • 1 flesje warm water
  • 2 laurier blaadjes
  • 1 el. mosterd
  • 3 el. balsamico azijn
  • boter en olie om in te bakken

Bereiding

1

Gebruik een pan met dikke bodem en gebruik na het aanbraden een vlamverdeler.

2

Doe een scheut olie in de pan, voeg boter toe en braad het vlees aan alle kanten bruin.

3

Bak in een andere pan de uien bruin, eveneens in boter en olie.

4

Voeg de kruiden toe aan het vlees, roer door.

5

Voeg de uiten en abrikozen toe aan het vlees, roer door.

6

Voeg het bier toe en vul het nu lege flesje met warm water en voeg dat ook toe. Als het goed is staat het vlees nu net onder.

7

Voeg de bospaddenstoelen, mosterd, azijn en laurier toe.

8

Gebruik nu de vlamverdeler als je deze hebt, zet het vuur laag en laat het vlees met de deksel op de pan in ca. 2,5 uur pruttelen. Roer af en toe door.

9

Het vlees valt na 2,5 uur uit zichzelf nu echt bijna uit elkaar, met twee vorken trek je het heel eenvoudig los. Als je heel veel geduld hebt laat je de pan staat tot de volgende dag, want de smaken zijn dan nog intenser!

stoofvlees maken

Misschien vind je dit ook leuk

  • Demi | StudioKOOK
    21 november 2016 at 10:44

    Alleen bij het lezen van de titel krijg ik al trek in dit heerlijke gerecht!

    • Maike
      21 november 2016 at 10:59

      Dank je Demi! En met dit weer krijg je er helemaal trek in. Brrr. wat een nattigheid buiten.