Avond eten

Nasi Goreng Teri

Dit is volgens Francis Kuijk een eenvoudige nasi goreng-variant die ze bijna als peasant food zou willen omschrijven. Dat wil zeggen boerenvoedsel, gemaakt van toegankelijke en goedkope ingrediënten. Voor mensen die teri (ansjovis) niet kennen, is het even wennen. Deze visjes zijn klein van formaat, maar groot in smaak. Voor dit gerecht moet je daarom wel van vis houden. Francis koopt haar ansjovis bij de toko uit de vriezer. Die zijn iets gezout, dus even wellen en dan spoelen is nodig.

nasi goreng indonesisch met ansjovis

Nasi Goreng indonesisch recept voor 4 personen | voorbereidingstijd 40 minuten | bereidingstijd 20 minuten

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 450 g langkorrelige rijst
  • 75 g gedroogde ansjovis
  • 4 eieren, losgeklopt peper en zout
  • 2 sjalotjes, grofgesneden
  • 3 teentjes knoflook, grofgesneden
  • 2 rode chilipepers, grofgesneden
  • 2 stukken gemberwortel van 1 cm, geschild, kleingesneden
  • 1 stuk laoswortel van 1 cm, schoongeboend, kleingesneden
  • zonnebloemolie
  • 2 el vissaus
  • 3 lente-uien, in dunne ringen gesneden

Nasi Goreng op Indische wijze, je maakt het zo

  1. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Wel de ansjovis 10 minuten in koud water. Giet ze af, dep ze droog met keukenpapier en laat ze 15 minuten aan de lucht drogen.
  3. Breng de losgeklopte eieren op smaak met wat peper en zout. Bak er roerei van in een koekenpan. Zet opzij.
  4. Maak een boemboe van de sjalot, knoflook, chilipeper, gember en laos.
  5. Verhit een laagje zonnebloemolie in een wok en fruit daarin de boemboe tot het mengsel begint te kleuren.
  6. Roer er de vissaus, de ansjovis en peper en zout naar smaak doorheen. Roerbak de rijst in drie delen mee en voeg bij de laatste toevoeging ook het roerei en de lente-ui toe.
  7. Controleer of de nasi op smaak is.

Dit recept komt uit Bersama – Indische gerechten om te delen (een review lees je hier), en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Bersama – indische gerechten om te delen | Good Cook | ISBN 978 9461 432 414

Of bestel online:

Andere Indische recepten uit Bersama

Van de uitgever mocht ik een aantal Indische gerechten uit Bersama met je delen. Je vindt ze hieronder. Door op de linkjes te klikken kom je uit bij het recept, zodat je ze zelf kunt proberen.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!