Avond eten/ Lunch

Open sandwich met asperges

Asperges! Groen, wit, gefermenteerd, geroosterd, gekookt, ik lust het allemaal. Klassiek met ham, ei en botersaus, mmmm. Of wat dacht je van een volkoren plaattaart met asperges. Asperge tips voor in een salade of asperges op brood. Tussen een tosti bijvoorbeeld. Of net wat spectaculairder; op een open sandwich. Asperges op brood waren nog nooit zo mooi! En lekker, maar dat zijn ze altijd wel.

asperges op brood

Asperges in het seizoen

Het Nederlandse aspergeseizoen liep traditioneel van eind april tot Sint Jan (24 juni). Maar tegenwoordig kun je Hollandse asperges vaak al vanaf begin februari krijgen. Ga voor stevige frisse exemplaren. Koop en verwerk asperges het lieft zo vers mogelijk. Dat komt ze smaak ten goede. Toch even bewaren? Wikkel ze dan in een natte theedoek en bewaar ze in de groentela van je koelkast.

Open sandwich met (wilde) asperges, avocado en groene mayonaise

Dit recept komt uit het boek Asperges van Jessica Lek. De fotografie werd verzorgd door Mitchell van Voorbergen. Ik deel dit recept met toestemming van uitgever Good Cook. Het recept is voor 4 personen. Je kunt het in circa 30 minuten maken. Een bakplaat, staafmixer en broodrooster (of grillpan) zijn nodig voor dit recept.

Voor de sandwich

  • 200 g wilde asperges (indien verkrijgbaar) of 200 g groene asperges of aspergetips
  • 2-3 el milde olijfolie
  • zeezoutvlokken
  • zwarte peper, versgemalen
  • 8 sneetjes speltbrood
  • 4 avocado’s, in dunne plakjes
  • 1⁄2 bakje (30 g) aspergescheuten (online verkrijgbaar)
  • 1 tl gedroogde rozenblaadjes, verkruimeld
  • 1⁄2 tl gedroogde chilivlokken

Voor de groene mayonaise

  • 6 el romige mayonaise
  • 2 el fijngehakte munt
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 3 snack komkommers, in halve maantjes geraspt
  • 1 tl groene tabasco
  • 1 tl sap en 1 tl rasp van een onbespoten limoen
  • zout

Asperges op brood, zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor tot 185 °C.
  2. Maak de asperges schoon en snijd de wat dikkere exemplaren over de lengte doormidden. Leg de asperges op een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel er de olijfolie op en bestrooi gelijkmatig met 1 theelepel zeezoutvlokken en 1 draai met de pepermolen. Rooster ze 8 tot 10 minuten in de oven en laat iets afkoelen.
  3. Maak ondertussen de groene mayonaise. Pureer de mayonaise en de groene kruiden met een staafmixer grof. Schep er de geraspte komkommer door en breng op smaak met de tabasco, limoensap en -rasp en een snuf zout naar smaak.
  4. Toast de sneetjes brood in een broodrooster krokant. Besmeer alle sneetjes met een lik van de groene mayonaise. Leg op iedere snee toast een 1⁄2 avocado in plakjes. Schep er de geroosterde asperges en de aspergescheuten op. Strooi er de rozenblaadjes en chilivlokken overheen.

Open sandwich met (wilde) asperges, avocado en groene mayonaise

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 30 min.

Ingrediënten

  • Voor de sandwich
  • 200 g wilde asperges (indien verkrijgbaar) of 200 g groene asperges of aspergetips
  • 2-3 el milde olijfolie
  • zeezoutvlokken
  • zwarte peper, versgemalen
  • 8 sneetjes speltbrood
  • 4 avocado’s, in dunne plakjes
  • 1⁄2 bakje (30 g) aspergescheuten (online verkrijgbaar)
  • 1 tl gedroogde rozenblaadjes, verkruimeld
  • 1⁄2 tl gedroogde chilivlokken
  • Voor de groene mayonaise
  • 6 el romige mayonaise
  • 2 el fijngehakte munt
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 3 snack komkommers, in halve maantjes geraspt
  • 1 tl groene tabasco
  • 1 tl sap en 1 tl rasp van een onbespoten limoen
  • zout

Bereiding

1

Verwarm de oven voor tot 185 °C.

2

Maak de asperges schoon en snijd de wat dikkere exemplaren over de lengte doormidden. Leg de asperges op een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel er de olijfolie op en bestrooi gelijkmatig met 1 theelepel zeezoutvlokken en 1 draai met de pepermolen. Rooster ze 8 tot 10 minuten in de oven en laat iets afkoelen.

3

Maak ondertussen de groene mayonaise. Pureer de mayonaise en de groene kruiden met een staafmixer grof. Schep er de geraspte komkommer door en breng op smaak met de tabasco, limoensap en -rasp en een snuf zout naar smaak.

4

Toast de sneetjes brood in een broodrooster krokant. Besmeer alle sneetjes met een lik van de groene mayonaise. Leg op iedere snee toast een 1⁄2 avocado in plakjes. Schep er de geroosterde asperges en de aspergescheuten op. Strooi er de rozenblaadjes en chilivlokken overheen.

Extra notities

Dit recept komt uit het boek Asperges van Jessika Lek. De fotografie werd verzorgd door Mitchell van Voorbergen. Ik deel dit recept met toestemming van uitgever Good Cook. Het recept is voor 4 personen. Je kunt het in circa 30 minuten maken. Een bakplaat, staafmixer en broodrooster (of grillpan) zijn nodig voor dit recept. Meer inspiratie op www.kookgewoon.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!