Klassiek gekookt met beenham, ei en boter. Of juist met een twist. Je kunt zoveel kanten op met asperges. Er zijn ontzettend veel recepten te bedenken. Deze volkoren plaattaart met asperges is daar een mooi voorbeeld van. Ik ontwikkelde het recept voor magazine Lekker Weten. Asperges uit de oven. Het is wellicht niet meteen je eerste keuze. Maar probeer het gewoon eens. Het aspergeseizoen is weer begonnen. En dat betekent dat ‘het witte goud’ nu volop verkrijgbaar is. Smullen dus!
Asperge recepten
Vorig jaar verscheen bij Good Cook Asperges van Jessica Lek. Een kookboek volledig geweid aan asperges. 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Zeker de moeite waard als je van asperges houdt. De komende tijd deel ik regelmatig asperge recepten, hieronder een opsomming.
- Asperges in een salade
- Asperges op brood
- Asperges roerbakken
- Asperges uit de oven
- Asperges fermenteren
- Aspergebouillon
- Romige aspergesoep
- Asperges koken
- Kookboek met uitsluitend Asperges! recepten
Volkoren plaattaart met asperges en ei topping
Ingrediënten
- Volkoren bladerdeeg 2 pakjes (diepvries), ontdooid
- Crème fraîche 125 g
- Mosterd 1 a 2 eetl (naar smaak)
- Geelwortel gemalen (kurkuma) 1 theel
- Peper en zout
- Witte asperges 500 g, geschild en harde uiteinden eraf
- Ei 2 hardgekookt, gepeld en in stukjes
- Peterselie handje, fijngehakt
Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er het bladerdeeg iets overlappend op, druk de overlapping goed dicht en de buitenranden iets omhoog.
- Meng de crème fraîche met mosterd en kurkuma, breng op smaak met peper en zout en verdeel over het bladerdeeg. Leg de asperges erbovenop.
- Bak de taart in ca. 30 minuten gaar. Bestrooi met het ei en gehakte peterselie.
Kook Gewoon receptontwikkeling voor magazine Lekker Weten.
Geen reacties