Avond eten/ Bijgerecht

Gegrilde pompoen van de bbq

Dit is een heel eenvoudig recept dat teruggaat naar het begin van koken op vuur. Nicole Pisani kwam op het idee toen ze een geweldige keramische barbecue kocht, maar je kunt de pompoen (of zoete aardappels) roosteren op elk type vuur waarvoor je hout of houtskool gebruikt. Zelfs in de oven!

gegrilde pompoen bbq

Gegrilde pompoen van de bbq

Het recept voor geroosterde pompoen van de bbq is heel simpel. Gooi een zoete aardappel en/of een kleine pompoen op de gloeiende houtskool zonder ze eerst in aluminiumfolie te wikkelen. Als ze makkelijk in te prikken zijn haal je de zwarte groenten uit het vuur en breek je ze open. Voeg alleen wat boter en zout toe en smul van het vruchtvlees, om de pitten van de pompoen heen etend. De smaak van het hout en de rook is diep in de vrucht gedrongen; de geblakerde schil eet je niet op. Als je buiten bent, sta je direct in contact met de natuur om je heen en de groenten zijn gewoon zo lekker als ze op deze manier worden geroosterd.

Geroosterde pompoen uit de oven

Dit recept is de ovenversie. Zet de pompoen in z’n geheel in de oven om te roosteren. Smelt ondertussen wat boter met kruiden en wittewijnazijn. De pompoen geeft vanzelf aan wanneer hij klaar is, door licht te barsten en te pruttelen. Als hij een beetje is afgekoeld, schep je de pitten eruit, schenk je de boter erover en bestrooi je hem met flink wat zeezout.

voor 6 personen (als bijgerecht om te delen)

  • 1 pompoen van 1,5 kg 100 g boter
  • 2 el wittewijnazijn
  • 2 el peterselie, fijngehakt zeezout

Zo maak je geroosterde pompoen uit de oven:

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C.
  2. Leg de pompoen op een bakplaat en rooster ongeveer 45 minuten in de oven, tot de schil begint te bubbelen.
  3. Laat de pompoen afkoelen en rusten, waardoor hij als het goed is open zal vallen. Schep de pitten eruit.
  4. Smelt de boter op laag vuur en klop de wittewijnazijn en de peterselie erdoor. Schenk over de pompoen, bestrooi met flink wat zeezout en serveer.

Dit recept komt uit Hemels Koken en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Lees hier mijn review van het kookboek plus enkele andere recepten eruit.

Bestel bij je boekhandel: Hemels Koken | Good Cook | ISBN 9 789461 432315

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!