Avond eten/ Ekoplaza

Zoet stoofvlees op Marokkaanse wijze

Voor lekker zoet stoofvlees heb je natuurlijk de beste ingrediënten nodig. Daarnaast valt of staat het resultaat met de juiste bereiding. Bij stoofvlees is botermals, zacht vlees het allerlekkerste. Lees daarom voor je begint eerst mijn blog Zó krijg je stoofvlees dat écht uit elkaar valt voor het beste resultaat. Deze zoete Marokkaanse stoofschotel bedacht ik voor de herfsteditie Lekker Weten van Ekoplaza.

Credits: Caplan voor Ekoplaza

Marokkaans zoet stoofvlees

Voor de Marokkaanse variant van mijn stoofpot heb ik als basis het stoofvlees recept gebruikt dat ik altijd neem. Zoals je hebt kunnen lezen smaakt de stoofpot hier altijd anders. Dit komt omdat ik zelden een recept exact twee keer hetzelfde maak. Uiteraard kun je variëren met kruiden of kant en klare Marokkaanse kruiden gebruiken. Ik heb zelf een mengsel gemaakt met kurkuma, kaneel, komijn, koriander, gember, peper en zout. Omdat er naast honingbier ook pruimen in gaan zal dit stoofvlees zoeter smaken dan je wellicht gewend bent van een stoofschotel. Voor de variatie vind ik dat zoete stoofvlees zelf juist erg lekker!

Bijgerechten stoofvlees

Goed. Je stoofvlees is klaar, maar wat eet je erbij of naast? Niet al te moeilijk over doen. Omdat stoofvlees de volgende dag vaak het lekkerste is, kun je er meerdere keren van eten, varieer er maar op los. Invriezen is overigens ook geen enkel probleem. Je kunt het stoofvlees serveren met een salade en vers brood, zodat je het stoofvocht heerlijk op kunt deppen. Of serveer het met couscous, bulgar, quinoa of een andere granensalade. Voeg wel wat verse kruiden of bijvoorbeeld lenteuitjes toe aan je bijgerecht, anders krijg je zo’n somber bord. Wat gebakken aardappeltjes, een stamppot of puree, het past er allemaal bij. Je kun het zelfs door de pasta doen. Eet smakelijk!

Zoet stoofvlees op Marokkaanse wijze

Print Recept
Personen: 4 + leftover Bereidingstijd: 30 min. + 2,5 wachttijd

Ingrediënten

  • 1 kg riblappen in kleine stukken
  • 4 uien in parten
  • 100 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 1 flesje honingbier
  • 1 flesje warm water
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl komijn
  • 1 tl. koriander
  • 1 tl gember
  • 1 tl peper
  • 1 tl zout
  • 2 laurier blaadjes
  • olie en boter om in te bakken

Bereiding

1

Gebruik een pan met dikke bodem.

2

Doe een scheut olie in de pan, voeg boter toe en braad het vlees aan alle kanten bruin.

3

Bak in een andere pan de uien bruin, eveneens in boter en olie.

4

Voeg de kruiden toe aan het vlees, roer door.

5

Voeg de uien en pruimen toe aan het vlees, roer door.

6

Voeg het bier toe en vul het nu lege flesje met warm water en voeg dat ook toe.

7

Als het goed is staat het vlees nu net onder.

8

Voeg de laurier toe.

9

Zet het vuur lager en laat het vlees met de deksel op de pan in ca. 2,5 uur pruttelen. Roer af en toe door.

10

Serveer met een salade en brood (of serveer in een rond brood, desem bol bv. of kleine broodjes als portie pp)

Extra notities

Wanneer je liever verse pruimen gebruik, Voeg ze dan pas aan het einde toe.

TIP: Lees het nieuwste Lekker Weten magazine online en probeer ook eens een aantal van de andere recepten!

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!