Deze makkelijk en snel te bereiden kikkererwten salade is lekker als bijgerecht of als lunchgerecht met wat goed brood erbij. Het doet het ook heel goed op een picknick, omdat het er mooi en verrassend uitziet. Door de zwarte kikkererwten heeft het een spectaculair uiterlijk, maar het kan natuurlijk ook met bruine of witte kikkererwten worden gemaakt.
Zwarte kikkererwten-wortelsalade
Recept voor 4 personen | bereidingstijd: 10 minuten
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 100 gr gedroogde zwarte kikkererwten, geweekt en gekookt (ca 250 gr gare)
- 3 el neutrale olie
- 1 ui, gehalveerd en in dunne ringen
- 1 teen knoflook, in dunne plakjes
- 1 grote wortel, geraspt
- zout en versgemalen peper
- 150 ml Griekse yoghurt
Zo maak je de zwarte kikkererwten en wortelsalade
Fruit de ui in de olie, in een brede koekenpan. Wanneer de sliertjes zacht zijn geworden en lekker ruiken, de knoflook toevoegen en even meebakken. Voeg dan de wortel toe en bak deze al roerend voor ongeveer één minuut mee. Bak vooral niet te lang; de wortel moet iets slapper worden, maar wel ‘bite’ houden. Doe de inhoud van de pan in een schaal en roer er een krappe theelepel zout en flink wat peper door. Voeg de kikkererwten en de yoghurt toe, roer nogmaals goed door en laat de smaken goed intrekken.
Dit recept komt uit Het Kikkererwten kookboek en is met toestemming van de auteurs gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Het Kikkererwten kookboek| ISBN 9789090344423
Of bestel online: https://kikkererwten.nl/boek-bestellen/
Kikkererwten krijgen eigen kookboek
Van een niet zo sexy, niet overal even goed te verkrijgen peulvrucht groeide de kikkererwt de afgelopen jaren in Nederland uit tot een steeds populairder wordend ingrediënt. En dat verdiend een eigen kookboek.
Leuk! Want de peulvrucht vormt een uitstekende plantaardige bron van eiwitten. Ze zijn dan ook een goede vervanger voor vlees. Dat ze eenzijdig zouden zijn weerlegt het Kikkererwten kookboek direct. Met ruim 80 verrassende kikkererwt recepten als bewijs biedt dit kookboek je veel meer dan het zoveelste ultieme recept voor hummus. Van ontbijt tot toetje, je maakt het met de kleine crèmekleurige erwt. De recepten laten je zien dat kikkererwten op heel veel verschillende manieren te bereiden zijn. Koken, bakken, er soep van maken, ze in salades verwerken en ze malen zodat je er brood mee kunt bakken. Ook het recent ontdekte ‘eiwit’ van kikkererwtenkookvocht, aquafaba, genoemd, komt terug.
Kikkererwten-kaaskroketten, bloemkoolcurry, vegan chocolademousse en kikkererwten met koolvis en harissa om maar een paar voorbeeldjes te noemen. Uiteraard ontbreken ook de meer traditionele recepten als leblebi (gebakken kikkererwten), diverse soepen en de hummus variaties niet. Leuk om te weten: Het kikkererwten kookboek is geschreven door moeder en dochter (!) die op de website kikkererwten.nl nog veel meer recepten delen.
Kortom: Een fraai één-ingrediënt kookboek dat de kikkererwt nog meer op de kaart zal zetten.
Recepten ui Het Kikkererwten kookboek om te proberen:
Fruit de ui in de olie, in een brede koekenpan. Wanneer de sliertjes zacht zijn geworden en lekker ruiken, de knoflook toevoegen en even meebakken. Voeg dan de wortel toe en bak deze al roerend voor ongeveer één minuut mee. Bak vooral niet te lang; de wortel moet iets slapper worden, maar wel ‘bite’ houden. Doe de inhoud van de pan in een schaal en roer er een krappe theelepel zout en flink wat peper door. Voeg de kikkererwten en de yoghurt toe, roer nogmaals goed door en laat de smaken goed intrekken. Dit recept komt uit Het Kikkererwten kookboek en is met toestemming van de auteurs gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl Zwarte kikkererwten en wortel salade
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Geen reacties