Gedroogde bonen hebben meer bite dan bonen uit blik. De extra tijd die je kwijt bent met het weken van gedroogde limabonen is het dus echt wel waard. In dit recept knapperige bonen met knoflook en lekker veel saus. Het is een stevig maar niet zware bonenstoof, het is rijk maar alleen op een lekkere manier, en het is ideaal om te delen.
Bonenstoof, een recept met limabonen
10 uur of nacht weektijd + 7 minuten voorbereiding | oventijd 2 uur| Recept voor 4 tot 6 personen
Deze ingrediënten heb je nodig
- 250 g gedroogde limabonen
- 250 g snacktomaatjes, gehalveerd 4-6 tenen knoflook, gepeld en platgeslagen, maar wel heel gelaten
- een flinke handvol verse oregano, grofgehakt
- 1 volle el tomatenpuree
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl chilivlokken
- 50 g boter
- 4 el olijfolie
- ca. 700 ml koud water
- een flinke hoeveelheid zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper, naar smaak
- knapperig brood, voor erbij (optioneel)
En zo maak je deze overheerlijke bonenstoofschotel
- Week de limabonen 8 tot 10 uur of een nacht in koud water en laat ze uitlekken. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Neem een rechthoekige ovenschaal van circa 32 x 24 cm. Doe alle ingrediënten erin, behalve het koude water, en meng ze goed. Schenk er zoveel koud water over dat de bonen onderstaan.
- Zet de bonen 2 uur in de oven tot ze volledig zacht zijn; controleer na 1,5 uur of je er nog wat water bij moet schenken. Serveer de bonen heet, als je wilt met lekker knapperig brood.
TIP: Een restje limabonen is uitermate geschikt als basis voor een stevige soep of als verrijking van je salade. Bonen zijn over het algemeen heel goed te combineren in zowel warme als koude gerechten.
Dit recept komt uit Simply, en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Simply – Sabrina Ghayour | Good Cook | ISBN 9 789 461 432 421
Of bestel online:
Geen reacties