Avond eten

Groentepastei met een dekseltje

Het idee om kort gewokte groenten af te dekken met bladerdeeg en zo in de oven te schuiven is doodeenvoudig, maar het geeft je gerecht meteen de nodige grandeur! Een pastei is toch net een taart. En taart gaat er overal wel in, dus verstop die groenten goed en gaan met die banaan, uh groenten.

Deze pastei kun je maken zonder ei. Zie het volledige recept voor een vegan pastei zonder eieren.

Dit recept is zowel veggie als vegan te bereiden. Voor veggie kies je de blauwe optie (in zowel ingredientenlijst als tekst) en voor vegan de groene optie.

groente pastei zonder ei

Groente pastei zonder ei en met een dekseltje

2 personen | koken 20 minuten + 15 minuten oventijd

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 150 g champignons, in tweeën
  • 200 g bloemkool, in roosjes
  • 200 g courgette, in blokjes
  • 200 g spinazie, grof gehakt
  • 1 eetlepel dragon
  • 1 rol bladerdeeg vegan
  • peper en zout
  • olijfolie

Voor de veggie versie:

  • 175 g quornstukjes
  • 100 g mascarpone
  • 50 g Parmezaanse kaas

Voor de vegan versie:

  • 175 g vegan ‘kip’stukjes
  • 1 dl amandelroom of sojaroom
  • 1 eetlepel bleke miso

En zo maak je een groentepastei uit de oven:

Begin met het wokken van de groenten. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de champignons, de bloemkoolroosjes en de courgettestukjes 5 minuten in de wok.

Ga door met veggie.

Voeg de quornstukjes toe. Kruid met dragon, peper en zout. Roer de spinazie en de mascarpone erdoor. Neem de pan van het vuur zodra de spinazie geslonken is. Roer de Parmezaanse kaas door de groenten.

Of kies voor vegan.

Voeg de ‘kip’stukjes toe. Kruid met dragon, peper en zout. Vermeng de miso met de plantaardige room. Roer de spinazie en de plantaardige room door de groenten. Neem de pan van het vuur zodra de spinazie geslonken is.

Werk af met bladerdeeg.

Verdeel de groenten over een ovenschaal. Rol het bladerdeeg eventueel wat uit, of snijd het bij zodat het even groot is als de omtrek van de ovenschaal. Leg het bladerdeeg als een dekentje over de groenten en stop de randen goed in. De randen van het bladerdeeg moeten niet over de rand van de ovenschaal geplooid worden. Smeer wat olijfolie over het bladerdeeg en bak de groentepastei 15 minuten in de oven.

Dit recept komt uit Veggie of Vegan, lekker simpel (..) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Veggie of Vegan, lekker simpel (..) | Manteau| ISBN 9 789 0223 3760 8

Of bestel online:

veggie en vegan recepten

Bekijk hier nog veel meer vegetarische recepten (..) of vegan recepten (..).

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!