Salade

Botersla salade

Een klassieke, eenvoudige salade van botersla met wat zoet, zout en pittigs. En sjalotten en dragon, niet te vergeten. Beter wordt het niet!

botersla recept salade avocado

Recept voor 4 personen, bereidingstijd 10 minuten

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 2 bananensjalotten, gepeld en dungesneden
  • 1⁄2 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el appelciderazijn
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 2 kroppen botersla, bladen losgehaald, gewassen en gedroogd
  • 2 rijpe avocado’s, vruchtvlees in plakken
  • 3 takjes dragon, alleen de blaadjes
  • knapperig brood, om erbij te serveren
  • manchego (kaas), om erbij te serveren

voor de dressing

  • 6 ansjovisfilets op olie, van goede kwaliteit, fijngesneden
  • 3 el zongedroogde tomaten, fijngehakt + 3 el olie uit de pot
  • 2 el kleine kappertjes
  • 15 g bieslook, fijngesneden
  • 1 el honing
  • sap van 1⁄2 biologische citroen

Botersla recept: De salade maak je zo:

  1. Leg de sjalotten met de knoflook in een kommetje met de azijn en een snuf zeezoutvlokken.
  2. Klop in een tweede kom de ansjovis, zongedroogde tomaten, de olie uit de pot, de kappertjes, bieslook, honing en citroensap tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. De ansjovis is ook al zout, dus misschien is dat laatste niet nodig.
  3. Doe de bladen sla in een grote kom en giet de ansjovis-tomatendressing eroverheen. Giet de sjalotten en knoflook af en voeg ze toe aan de sla. Schep met je handen voorzichtig om, zodat de slabladen niet te veel kneuzen.
  4. Verdeel de salade over een grote schaal.
  5. Doe de plakken avocado in de kom waar je de sla in hebt aangemaakt en schep ze door de overgebleven dressing. Voeg ze bij de bladen sla en giet de dressing erover. Maak de salade af met de blaadjes dragon. Lekker met knapperig brood en wat manchego.

Dit recept komt uit Salad Days en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Een review van kookboek Salad Days lees je hier.

Bestel bij je boekhandel: Salad Days | Good Cook | ISBN 9 789461 432308

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!