Salade

Orzo salade met citroenige courgette

De smaken in deze orzo salade doen me denken aan zomers aan zee op Cyprus. Ik ben dol op de veelzijdigheid van courgette, hoe je ze kunt schaven in bijna doorzichtige linten en rauw kunt eten of ze juist grof snijdt en roostert tot ze zoet en sappig zijn.

In dit recept snijd ik de courgette in plakken en gril ik ze (voor een instant-zomergevoel), dus de dikte van de plakken is hier heel belangrijk. Te dun en ze verbranden en worden droog, maar te dik en ze blakeren aan de buitenkant maar blijven hard aan de binnenkant. Neem dus even de tijd om ze netjes te snijden. Ik snijd ze het liefst in schuine plakken, omdat ik dat mooier vind én omdat je dan meer oppervlakte hebt om te grillen.

orzo salade met courgette

Recept voor 4 personen, bereidingstijd circa 25 minuten.

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 3 courgettes, in plakken van 1 cm gesneden
  • 4 el olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • rasp en sap van 1⁄2 biologische citroen
  • 250 g orzo
  • 15 g dille, fijngesneden
  • 4 courgettebloemen, ter garnering

voor de dressing

  • 2 el sumak
  • 1⁄2 teen knoflook, fijngeraspt
  • 2 tl tahin
  • 150 g yoghurt

ook nodig

  • grillpan

Orzo salade met courgette maak je op deze manier:

  1. Schep de plakken courgette om in een grote kom met 2 eetlepels van de olie en een flinke snuf zout. Verwarm een grillpan op hoog vuur en gril de plakken courgettes aan beide kanten tot er mooie grillstrepen ontstaan.
  2. Verdeel de gegrilde courgettes over een grote schaal en giet het citroenrasp en sap erover. Zet opzij.
  3. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en schep in een grote kom. Voeg de gegrilde courgette, de rest van de olijfolie en dille toe en schep om. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Roer de sumak, knoflook en tahin door de yoghurt, samen met 4 tot 5 eetlepels water om de yoghurt iets te verdunnen. Breng op smaak met zout en serveer bij de salade. Serveer de salade op een grote schaal, garneer met wat courgette- bloemen en maak af met de yoghurt-sumakdressing.

Dit recept komt uit Salad Days en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Een review van kookboek Salad Days lees je hier.

Bestel bij je boekhandel: Salad Days | Good Cook | ISBN 9 789461 432308

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!