Salade

Geroosterde knolselderij carpaccio met ansjoviscrème en parmezaan

Een knolselderij in de oven roosteren kost nauwelijks voorbereiding en moeite, alleen wat geduld. Het duurt even voor de knol zacht genoeg is, maar het is het wachten meer dan waard. Met dit recept ontdek je meteen mijn favoriete manier om knolselderij te eten. De knol wordt op deze manier namelijk sappig, nootachtig, zoet en zo lekker dat je zo’n hele knol bijna in je eentje zou kunnen eten, met alleen wat citroen, olie en zout.

knolselderij roosteren carpaccio oven

Recept: geroosterde knolselderij uit de oven

recept voor 4 personen | bereidingstijd: 20 minuten + 2 uur oventijd

  • 1 knolselderij, schoongeschrobt en de lange wortels eraf gesneden
  • extra vergine olijfolie
  • 6 ansjovisfilets op olie, van goede kwaliteit
  • 2 el appelciderazijn
  • 125 ml crème fraîche
  • een kneepje citroensap
  • 15 g Parmezaanse kaas
  • zoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • platbrood, om erbij te serveren (optioneel)

Knolselderij roosteren in de oven doe je zo

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de knolselderij op een groot stuk aluminiumfolie, breng hem royaal op smaak met zout en gebruik je handen om de schil helemaal in te smeren met olie. Pak hem strak in en zorg ervoor dat er geen gaten in het folie zitten. Zet hem in het midden van de oven en rooster 2 uur, of tot je gemakkelijk met een scherp mes in het midden van de knol kunt prikken.
  2. Leg de ansjovisfilets in een kom en bedek met de azijn. Laat marineren terwijl de knolselderij in de oven staat.
  3. Haal zodra de knolselderij klaar is het aluminiumfolie eraf. Laat iets afkoelen zodat je hem kunt vastpakken. Halveer de knol en leg hem met de snijkant naar beneden op een snijplank. Snijd in zeer dunne, halvemaanvormige plakken van ca. 3 mm dik.
  4. Prak met een vork de ansjovis met de azijn tot een grove puree. Roer de créme fraîche en het citroensap erdoor. Proef en breng zo nodig verder op smaak.
  5. Verdeel voor het serveren een dunne laag van de ansjoviscrème op een schaal en smeer het uit met de achterkant van een lepel. Verdeel de plakken knolselderij erover, laat ze elkaar steeds iets overlappen. Rasp er wat parmezaan over en besprenkel de salade met een beetje extra vergine olijfolie. Breng op smaak met zoutvlokken en peper. Serveer met platbrood om de romige dressing mee te eten.

Dit recept komt uit Salad Days en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Salad Days | Good Cook | ISBN 9 789461 432308

Of bestel online:

7 saladerecepten uit het Salad Days kookboek om zelf te maken:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!