Paddenstoelen zijn uitermate geschikt om te ‘pullen’ en kun je vrijwel altijd inzetten als vegan vervanger in ‘pulled huppeldepup’-recepten. Aldus Milou van der Will, auteur van Vegan East. Het vaakst kom je wellicht de koningsboleet tegen, maar de oesterzwam is wat makkelijker verkrijgbaar en werkt ook uitstekend. En mocht je nu alleen portobello kunnen vinden: die kun je ook gewoon gebruiken.
Ingrediënten voor vegan pulled oesterzwam in sojasaus
- 300 g oesterzwammen (of koningsboleet of portobello)
- 2 el olijfolie
- 1⁄2 tl zout
- 75 ml ketjap manis
- 3 el sojasaus
- 1 1⁄2 el srirachasaus
- 2 tl mirin
- 1 tl limoensap
- 1 tl bruine suiker
- 1 tl maïzena + 2 tl water
- 1 tl sesamzaadjes, geroosterd, ter garnering
Zo maak je zelf pulled oesterzwam met sojasaus
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Trek de oesterzwam uit elkaar in dikke sliertjes. Verdeel over de bakplaat met de olie en het zout. Bak 20 minuten.
- Verwarm voor de saus de ketjap, sojasaus, srirachasaus, mirin, limoensap en bruine suiker in een wok. Maak een papje van de maïzena en het water. Voeg toe en laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost en de saus bindt.
- Voeg de geroosterde oesterzwam bij de saus. Garneer met sesamzaadjes. Lekker op een gestoomd broodje, of bij witte rijst met een komkommersalade on the side.
Dit recept komt uit het kookboek Vegan East, een review lees je hier, en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Vegan East | Good Cook | ISBN 978 9461 432 391
Of bestel online:
Geen reacties