Soep

Geroosterde pastinaak knoflook soep

Hou je van een dikke, vullende comfort soep? Dan moet je deze geroosterde pastinaak knoflook soep echt eens proberen. Heerlijk als verwarmende lunch na een boswandeling. Ik wil je wel even waarschuwen. Dit is geen klaar-in-5-minuten-soep. Je moet er echt even geduld voor hebben, maar de oven doet gelukkig het meeste werk. En je wachten wordt beloond. Want die geur! Geroosterde knoflook heeft een onweerstaanbaar aroma en is verrassend zacht van smaak. Pastinaak wordt zoeter wanneer je het roostert. Prima combinatie dus.

Geroosterde pastinaak knoflook soep

Uit onze moestuin oogsten we een aantal pastinaken. Net iets te vroeg eigenlijk want pastinaak is een echte wintergroente. De smaak van pastinaak is na de eerste vorst, net als bij boerenkool, het lekkerste. Zetmeel wordt dan omgezet in suiker. En suiker vindt iedereen lekker. Ook al ‘mag’ dat tegenwoordig niet meer.

Pastinaak is een goede bron van kalium en vitamine C en E. Pastinaak is ook rijk aan koolhydraten. Wanneer je koolhydraten eet nemen je bloedsuiker- en serotinegehalte toe en je hersenen gebruiken het stofje serotine om je een goed gevoel te geven. Met recht een comfort gerecht dus!

Geloof me maar, geef de ingrediënten uit deze soep gewoon wat tijd in de oven en geniet van hun rijke smaken. Eet smakelijk!

pastinaak knoflook soep

Geroosterde pastinaak knoflook soep

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 90 min

Ingrediënten

  • 700 gram pastinaak (na schillen ca. 500 gr.)
  • 2 grote bollen knoflook
  • 3 el. olijfolie
  • 1 witte ui gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 ltr. groentebouillon
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 175 graden.

2

Maak de pastinaak schoon met een dunschiller. Snijd in stukken.

3

Halveer de knoflook bollen en leg de vier helften op een apart stukje aluminiumfolie.

4

Giet een beetje olie over de snijkant van de knoflook en vouw het aluminiumfolie dicht.

5

Zet de pakketjes knoflook in een bakblik zo'n 90 minuten in de oven.

6

Giet wat olijfolie over de pastinaak en strooi er wat zou en peper over.

7

Zet 30 minuten in de oven. (gewoon na 60 minuten bij de knoflook zetten)

8

Haal uit de oven en laat iets afkoelen zodat je de knoflookteentjes kunt uitpersen.

9

Verwarm in een soeppan een beetje olie en fruit hier de ui en de bleekselderij in.

10

Voeg de pastinaak toe en knijp de knoflook uit in de pan. (ik wip de knoflookteentjes eruit met een mesje, dan krijg je minder vieze handen)

11

Giet de bouillon er bij en breng aan de kook.

12

Nu kun je de soep met een staafmixer pureren. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de blender omdat je soep zo nog egaler wordt.

13

Serveer in koppen met een beetje goede olijfolie en zwarte peper.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!