Avond eten

Gevulde savooikoolrolletjes met tomatensaus

Niet alleen prachtig om naar te kijken, maar dit is een overheerlijk, verwarmend en voedzaam gerecht. Savooikool of groene kool is een echt lokaal superfood, bomvol vitaminen en heel veelzijdig! De gierst in dit gerecht is misschien onbekend, maar erg gezond en glutenvrij en het vormt een lekkere vulling, zodat minder vlees nodig is.

gevulde koolrolletjes

Recept koolrolletjes vullen

Ingrediënten:

  • 1 savooikool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 blaadjes salie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl garam masala
  • mespunt cayennepeper
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 140 g gierst
  • 1 ei
  • 300 g kippengehakt
  • olie
  • peper en zout

Ingrediënten voor de saus:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 800 g tomaten in blokjes
  • 120 ml rode wijn
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • olie
  • peper en zout

En zo vul maak je de gevulde koolrolletjes:

  1. Haal 8 grote bladeren van de savooikool. Snijd de onderste harde kern weg en blancheer de bladeren 1 minuut in gezouten water. Giet af en laat uitlekken op een keukenhanddoek. Snijd de helft van de overgebleven savooikool fijn; bewaar de rest in de koelkast voor een ander gerecht.
  2. Pel en snipper de ui. Pel en plet de knoflook. Verhit een scheut olie en voeg de fijngesneden savooikool, ui, knoflook, salieblaadjes, paprikapoeder, garam masala en cayennepeper toe. Roerbak gedurende 5 minuten.
  3. Hak de bladpeterselie fijn.
  4. Kook de gierst beetgaar. Meng de gierst met de gebakken savooikool, 3 eetlepels gehakte bladpeterselie, het ei en het kippengehakt. Kruid alles met voldoende peper en zout.
  5. Maak 8 rolletjes van het mengsel en leg ze elk onder aan een savooikoolblad. Vouw de zijkanten van de bladeren naar binnen en rol strak op van onder naar boven. Laat opstijven in de koelkast.
  6. Maak intussen de saus. Pel en snipper de ui. Pel en plet de knoflook. Verhit een scheut olie en stoof de ui en knoflook zacht. Voeg de tomatenblokjes, de rode wijn, het kippenbouillonblokje, de chilivlokken, de tijm en de laurierblaadjes toe. Laat 5 minuten zachtjes koken.
  7. Giet de tomatensaus in een ovenschaal, beleg met de savooirolletjes, dek af met aluminiumfolie of bakpapier en zet in een tot 185 °C voorverwarmde oven gedurende 45-50 minuten. Serveer warm.

Smaakvol kookboek

Dit recept komt uit Smaakvol en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Smaakvol laat zien waar eten vandaan komt en bundelt 60 eenvoudige recepten die Elise Van de Poele graag maakt. Elise heeft een passie voor heerlijk en eerlijk koken. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met de recepten uit haar kookboek laat ze zien dat eenvoudig ook nog heel goed duurzaam en lekker kan zijn. Zero waste, duurzaam én lekker eten is Elise’s missie. De recepten hebben veel smaak, zijn eenvoudig, niet tijdrovend en niet duur. En altijd met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. 

Bestel bij je boekhandel: Manteau | Smaakvol | ISBN 978 9022 3375 85

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!