Een galette heb je zo op tafel staan, het is niet moeilijk om te maken en het ziet er ook nog eens leuk en lekker uit. Maar wat is een galette eigenlijk? Een galette is een zoete of hartige taart met naar binnen gevouwen randen. That’s all.
Het komt er dus gewoon op neer dat je heel veel lekkers (zoet of hartig) op een krokante bodem legt. De randen van de galette nonchalant naar binnen vouwt. Het geheel in de oven stopt. Wacht. En eet. Makkelijk toch? Hieronder een recept voor een hartige galette.
Recept om zelf een galette te maken
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 240 g tarwebloem
- 5 g zout
- 1 el verse tijm
- 120 g koude boter, in stukjes
- 80 g koud water
- 1 camembert
- 3 vijgen
- ½ appel, Jonagold
- dopje calvados
- 2 el honing
- verse tijm
- zwarte peper en zout
- dorure (ei losgeklopt met wat melk)
- verse rozemarijn
Zo maak je zelf een galette
- Doe de tarwebloem, het zout en de tijm in een kom.
- Voeg de stukjes koude boter toe en bewerk met je vingertoppen tot je een soort broodkruim krijgt.
- Maak een kuiltje in het midden en voeg het koude water toe.
- Meng met een mes of je handen tot het geheel net aan elkaar blijft kleven.
- Maak een ronde bal, duw plat en wikkel in vershoudfolie. Plaats minstens 30 minuten in de koelkast
- Rol het deeg op een siliconenmat of een vel bakpapier tot een grote, ronde lap van ongeveer 5 mm dikte.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de camembert in plakjes van ongeveer 1 cm. Doe hetzelfde met de vijgen.
- Schil de appel, snijd in kleine blokjes en giet er de calvados over.
- Bedek de galettebodem met plakjes camembert en appeltjes in calvados.
- Verdeel er vervolgens de vijgen over.
- Besprenkel met wat honing en breng op smaak met verse tijm, peper en zout.
- Vouw de randen van de galette nonchalant naar binnen en bestrijk de randen met dorure.
- Bak de galette 35-40 minuten in de oven. Werk naar keuze af met verse tijm of rozemarijn.
Dit recept komt uit Julie Bakt en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Julie Bakt hartig en zoet | Manteau | ISBN 9789022338124
Of bestel online:
Doe de tarwebloem, het zout en de tijm in een kom. Voeg de stukjes koude boter toe en bewerk met je vingertoppen tot je een soort broodkruim krijgt. Maak een kuiltje in het midden en voeg het koude water toe. Meng met een mes of je handen tot het geheel net aan elkaar blijft kleven. Maak een ronde bal, duw plat en wikkel in vershoudfolie. Plaats minstens 30 minuten in de koelkast Rol het deeg op een siliconenmat of een velbakpapier tot een grote, ronde lap van ongeveer 5 mm dikte. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de camembert in plakjes van ongeveer 1 cm. Doe hetzelfde met de vijgen. Schil de appel, snijd in kleine blokjes en giet er de calvados over. Bedek de galettebodem met plakjes camembert en appeltjes in calvados. Verdeel er vervolgens de vijgen over. Besprenkel met wat honing en breng op smaak met verse tijm, peper en zout. Vouw de randen van de galette nonchalant naar binnen en bestrijk de randen met dorure. Bak de galette 35-40 minuten in de oven. Werk naar keuze af met verse tijm of rozemarijn. Dit recept komt uit Julie Bakt en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl Hartige galette met camembert en vijgen
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Geen reacties