Nasi Goreng, wie kent het niet! Nasi betekent rijst en goreng gebakken. Gebakken rijst dus. Vaak wordt het gegeten met saté en pindasaus of met een gebakken eitje, maar in deze vegan variant laten we dat uiteraard weg. In Vegan East staat het volgende te lezen bij dit recept: “Echte nasi goreng bak je in kleine porties, zodat je de rijst goed kunt ‘gorengen’. En er horen niet allerlei gedoetjes in, zoals bijvoorbeeld doperwten. Dat is gewoon helemaal niet de bedoeling. Kook de rijst even van tevoren, zodat je tijd hebt om ’m af te laten koelen. Zo bakt de korrel beter. “
Zelf nasi goreng maken? Deze ingrediënten heb je nodig
- 6 el arachideolie
- 400 g tofu (1 blok), geperst (*)
- 1⁄2 tl zout
- 2 el sojasaus of ketjap asin
- 400 g basmatirijst,
- gekookt, afgekoeld
- 2 sjalotjes, fijngesneden
- 2 knoflooktenen,
- fijngesneden
- 1 rode peper, fijngesneden
- 2 el ketjap manis
- 6 lente-ui, fijngesneden
- emping of cassavekroepoek,
- om erbij te serveren
- komkommer, om erbij
- te serveren
- sambal, om erbij te serveren
(*) Zie onder de afbeelding voor een uitgebreide beschrijving van het persen van tofu
Dit recept voor nasi goreng is voor 4 personen en het kost je ongeveer een uur om alles klaar te maken.
(*) Tofu persen
Tofu bevat veel vocht en dat bakt voor geen meter, vandaar dat het belangrijk is om het
blok een beetje uit te persen. Daar kun je een speciale tofupers voor kopen, of je doet het gewoon zo: vouw de tofu in een schone thee- doek en zet er iets zwaars op, om er zoveel mogelijk vocht aan te onttrekken. Laat minstens 15 minuten zo staan, maar liever 30 minuten tot 2 uur.
Vegan Nasi Goreng maak je zo:
- Verhit 2 eetlepels olie in een grote wok. Snijd de tofu in kleine blokjes. Bak ze met een snuf zout bruin en krokant. Voeg op het laatst 1 eetlepel sojasaus toe. Schep nog even om en hevel over in een schaal.
- Spoel de wok en verhit opnieuw.
- Zet een lege pan of kom naast de wok. Daar doe je straks de gebakken porties rijst in.
- Meng de sjalot, knoflook en rode peper in een schaaltje.
- Doe 1⁄2 eetlepel olie in de wok, gevolgd door een schepje van het sjalotmengsel. Fruit kort aan. Voeg een flinke opscheplepel rijst toe. Roer goed door, zodat je elke korrel goed bakt. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg 1 theelepel ketjap manis toe. Roer door. Hevel over in de schaal.
- Herhaal bovenstaande tot alle rijst gebakken is.
- Als alles gebakken is, doe je de nasi goreng terug in de wok. Schep om, voeg 1 eetlepel sojasaus, de tofu en lente-ui toe.
- Serveer met emping of cassavekroepoek, komkommer en sambal.
Dit recept komt uit het kookboek Vegan East, een review lees je hier, en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Vegan East | Good Cook | ISBN 978 9461 432 391
Of bestel online:
Geen reacties