Worstenbrood ik ben er dol op! Vooral als ze van mijn favoriete Brabantse bakker Verhoeven komen. Of wanneer ze zelfgemaakt zijn. Zelfgemaakte worstenbroodjes zijn gewoon veel lekkerder (..) dan die slappe hap uit de supermarkt. De worstenbroodjes uit dit recept zijn gemaakt met bladerdeeg. Dat staat in Brabant gelijk aan vloeken in de kerk. Maar vooruit ik deel dit recept uit Juli Bakt toch met je.
Recept voor 6 bladerdeeg worstenbroodjes
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 1 rode ui
- 2 appels, granny smith 35 g boter
- 15 g kristalsuiker
- 1 teentje knoflook, geperst
- handvol verse salie, geknipt
- 400 g varkens-rundergehakt
- sesam- of maanzaadjes, naar smaak
- zwarte peper en zout
- 1 ei ,losgeklopt met drup melk (om de broodjes te bestrijken)
- 6 plakjes bladerdeeg (of zelfgemaakt bladerdeeg)
Zo bereid je worstenbroodjes van bladerdeeg
Snijd de ui en de appels in kleine blokjes (zelf schil ik de appels niet). Doe de boter in een pan en laat goed heet worden. Voeg de appeltjes en rode uisamen met de kristalsuiker toe. Bak alles mooi goudbruin. Haal de pan van het vuur en voeg de knoflook en salie toe. Meng alles goed en doe in eenmengkom.
Doe het gehakt in een grote kom en voeg een goede snuf zout en veel versgemalen zwarte peper toe. Voeg vervolgens de gekaramelliseerdeappeltjes en ui met kruiden toe. Meng goed met een lepel, proef en kruid eventueel bij met zout of zwarte peper.
Verwarm de oven voor op 200 °c.
Rol het bladerdeeg uit zodat je er 6 rechthoeken van 12 x 22 cm van kunt snijden. Beleg aan de kortste rand (12 cm) met vulling (ongeveer 95 gram per worstenbroodje) en bestrijk de andere rand met losgeklopt ei. Rol het bladerdeeg op tot een worst. Bestrijk met het eimengsel en werk eventueel af met sesam- of maanzaadjes. Bak de worstenbroodjes in de oven gedurende 20-25 minuten.
Bestel bij je boekhandel: Julie Bakt hartig en zoet | Manteau | ISBN 9789022338124
Of bestel online:
Snijd de ui en de appels in kleine blokjes (zelf schil ik de appels niet). Doe de boter in een pan en laat goed heet worden. Voeg de appeltjes en rode ui samen met de kristalsuiker toe. Bak alles mooi goudbruin. Haal de pan van het vuur en voeg de knoflook en salie toe. Meng alles goed en doe in een mengkom. Doe het gehakt in een grote kom en voeg een goede snuf zout en veel versgemalen zwarte peper toe. Voeg vervolgens de gekaramelliseerde appeltjes en ui met kruiden toe. Meng goed met een lepel, proef en kruid eventueel bij met zout of zwarte peper. Verwarm de oven voor op 200 °c. Rol het bladerdeeg uit zodat je er 6 rechthoeken van 12 x 22 cm van kunt snijden. Beleg aan de kortste rand (12 cm) met vulling (ongeveer 95 gram per worstenbroodje) en bestrijk de andere rand met losgeklopt ei. Rol het bladerdeeg op tot een worst. Bestrijk met het eimengsel en werk eventueel af met sesam- of maanzaadjes. Bak de worstenbroodjes in de oven gedurende 20-25 minuten. Dit recept komt uit Julie Bakt en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl Worstenbrood van bladerdeeg met varken, salie en appel
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Geen reacties