Drankjes

Ontdek alles over Irish Coffee + het beste recept

In dit artikel leer je alles wat je weten moet over Irish Coffee, de warme drank van koffie, Ierse whiskey en room. Zo lees je meer over het ontstaan van Irish Coffee. Welke suiker je het beste kunt gebruiken. Waarom het belangrijk is koffie en whiskey op elkaar af te stemmen. En, je krijgt de geheime sleutel voor het enige echt goede recept om zelf Irish Koffie te maken.

Ik heb lang betoogd dat Irish Coffee een van de grootste gruwelen ter wereld is. Het is inderdaad zo dat zelfs de fijnste Ierse whiskey en de heerlijkste koffie elkaars goede eigenschappen kunnen laten verdwijnen en dat resulteert dan in een licht alcoholische koffie met een specifieke, ‘houtige’ smaak.

Nu ik het totale concept van Irish Coffee ten grave heb gedragen, is het tijd om het enige recept te onthullen dat ik ooit zou gebruiken om de twee harmonieus te combineren. Laten we om de reden van zijn bestaan te kunnen begrijpen eerst eens kijken naar de oorsprong van Irish Coffee.

Hier vind je nog veel meer drankjes met en zonder alcohol (..) .

ingredienten irish koffie

De oorsprong van Irish Coffee

Het is de beroemde natte winter van 1942 en omdat vliegtuigen op Shannon Airport in Ierland voortdurend gedwongen aan de grond staan, zit er voor de passagiers niets anders op dan in de bar van de luchthaven te blijven hangen. Bartender Joe Sheridan bekijkt zijn vermoeide klanten en neemt een unieke stap, die veel bartenders niet nemen, om een klassieke cocktail te bedenken. Of hij het nu wist of niet, de combinatie van suiker, vet, alcohol en cafeïne levert alles wat het lichaam nodig heeft in situaties die vragen om heel veel ‘opkikkering’.

De juiste match van koffie en whiskey

De sleutel tot het maken van een heerlijke Irish Coffee is de koffie en whiskey goed te matchen. Daarvoor moeten we eerst de karaktertrekken vinden die ze gemeen hebben. Dit kan bijvoorbeeld het karamelkarakter zijn van een 12 jaar oude Redbreast-whiskey en een ‘single origin’ (enkele oorsprong) koffie uit Guatemala. Ik denk ook dat lichtere soorten whiskey en koffie beter werken en dat is een goede reden om Ierse whiskey te gebruiken.

De juiste temperatuur voor Irish Coffee

De tweede belangrijke overweging is temperatuur. Als je het drankje te heet maakt, wordt het alcoholisch en niet lekker. Er is dan meer suiker nodig om de droogte van de alcohol tegen te gaan. Het moet in balans worden gebracht met de room bovenop. Die dient als een soort isolatiedekentje voor de lippen als je daardoorheen drinkt. Ik serveer de room en koffie het liefst op dezelfde temperatuur. Ik zou altijd adviseren om de koffie te zetten in een cafetière. Daardoor krijg je de grootste helderheid in het glas en kan de smaak van de koffie goed naar boven komen. Gebruik witte suiker, geen bruine, want die verstoort de smaak van zowel de koffie als de whiskey.

Bestel bij je boekhandel: Cocktails, de bijbel van de barman | Deltas | ISBN 978 90 447 6168 9

Of bestel online:

Zo maak je de allerbeste Irish Coffee ever

Irish Coffee

Print Recept
Personen: 1 Bereidingstijd: 5-10 min

Ingrediënten

  • 60 ml double cream of slagroom
  • 150 ml gezette koffie (ik adviseer iets bloemigs en perzikachtigs)
  • 35 ml Ierse whiskey
  • 1 tl suiker

Bereiding

1

Doe de room in een slagroomklopper (of klop hem met de hand in een roestvrijstalen schaal) en verwarm hem 3 minuten op een tweede schaal gevuld met heet water.

2

Zet de koffie, giet hem in een hittebestendig glas, voeg suiker en whisky toe en laat dit 5-10 minuten afkoelen.

3

Giet de warme room erop en serveer direct.

Extra notities

Dit recept en het verhaal van de oorsprong over Irish Coffee komen uit Cocktails, de bijbel van de barman (ISBN 978 90 447 6168 9) en zijn met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer mocktials, cocktails en gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

receptenboek cocktails

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!