Drankjes

Alles wat je weten wil over de Bloody Mary

In dit artikel lees je alles wat je weten moet over de cocktail bloody mary. Wat is de exacte oorsprong van de Bloody Mary? Welke ingrediënten horen er in een Bloody Mary. Welke drank gaat er in? En in welk glas serveer je deze cocktail eigenlijk?

Klik hier voor het recept van een alcoholvrije vergin Bloody Mary (..).

ingredienten bloody mary

Zo maak je een zelf een lekkere bloody mary

Bloody Mary

Print Recept
Personen: 1 cocktail Bereidingstijd: 5 min

Ingrediënten

  • 50 ml wodka
  • 150 ml tomatensap (de beste kwaliteit die je kan krijgen)
  • 10 ml vers citroensap
  • ongeveer 3 scheutjes worcestersaus
  • ongeveer 3 scheutjes tabasco
  • een flinke snuf zout
  • een flinke snuf gemalen zwarte peper
  • een stengel bleekselderij en een schijfje citroen, als garnering

Bereiding

1

Shake (ik vind hem op die manier lekker) alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijsblokjes en giet dan door een zeef in een gekoeld longdrinkglas. Garneer met bleekselderij en een schijfje citroen.

Extra notities

Dit recept en het verhaal van de oorsprong over de Bloody Mary komen uit Cocktails, de bijbel van de barman en zijn met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer alcoholvrije mocktails, cocktails met alcohol en gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

Onstaan van de Bloody Mary

Er bestaat veel discussie over de exacte oorsprong van de Bloody Mary. Over het algemeen wordt aangenomen dat Fernand Petiot het drankje creëerde rond 1920 toen hij in Harry’s Bar in Parijs werkte. Het lijkt echter zeer onwaarschijnlijk dat het drankje toen wodka bevatte. Wellicht werd het eerder met gin gemaakt.

Dit brengt ons naar New York in de jaren veertig van de vorige eeuw, toen Petiot in het St. Regis Hotel werkte. Naar verluidt vroeg de manager van het hotel, Serge Obolensky, Petiot om een wodka met tomatensap op te fleuren. Petiot voegde worcestersaus, zout, peper en een scheutje citroen toe.

Bloody Mary, meer dan alleen tomatensoep met wodka

Natuurlijk zijn er goede redenen om te zeggen dat een Bloody Mary gewoon koude, gekruide tomatensoep is met wodka. Het gebruik van wodka in hartig voedsel is niet echt nieuw. Het meest voor de hand liggende voorbeeld daarvan is de Russische borsjtsj, gemaakt van gekruide bieten en zure room. Peper, specerijen en frisse zuurheid vullen de neutrale, graanachtige basis van wodka heel goed aan.

Waarom helpt een bloody mary zo goed tegen een kater?

De Bloody Mary heeft zijn thuis gevonden bij de katermedicijnen – hiervoor bestaan geen regels! Als we kijken naar de belangrijkste componenten, is het duidelijk waarom het zo’n voor de hand liggende keuze is. Vitamine C, zout, capsaïcine en verhemelte bedekkende stroperigheid. De groente was, naar men zegt, een latere toevoeging aan het brouwsel, die ontstond toen een bartender in het Ambassador Hotel in Chicago zag dat een klant haar Bloody Mary roerde met een stengel bleekselderij. Visueel geeft het het drankje een natuurlijke uitstraling en soms is dat precies wat je nodig hebt om je weer mens te voelen…

Moet je deze tomaten cocktail shaken, roeren, gooien of rollen?

Een laatste opmerking over het maken van het drankje. Er is wat discussie over de kwestie of het mengsel moet worden geshaket, geroerd, gegooid of gerold. Op een bepaald moment kwam een slimmerik op het idee dat commercieel verkrijgbaar tomatensap op een bepaalde manier zou worden ‘gekneusd’ door het shaken. Hij negeerde blijkbaar het feit dat de tomaat al was geplukt, gepureerd, gemalen, gefilterd, door hitte geconcentreerd en ten slotte weer gehydrateerd. En zijn conclusie moet zijn geweest dat tomaten de enige vruchten zijn die kunnen worden gekneusd, omdat het blijkbaar wel oké is om bessen, citrusvruchten en vrijwel al het andere dat groeit aan een boom of struik te shaken. Het hoeft geen betoog dat tomatensap niet kan worden gekneusd, maar de bereidingswijze kan wel een verschil maken voor de temperatuur, verdunning en uiteindelijke stroperigheid van het drankje en dat zijn allemaal belangrijke elementen.

Vergeet dit belangrijke ingrediënt niet!

Het ingrediënt dat maar al te vaak wordt weggelaten, is citroensap en toch speelt dat een cruciale rol in het verfrissen van vaak flauw tomatensap uit een pak. Je kan zelf tomaten persen, maar dat is nogal een klusje en daarmee krijg je eigenlijk een heel ander drankje.

Dit recept en het verhaal van de oorsprong over de Bloody Mary komen uit Cocktails, de bijbel van de barman en zijn met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Cocktails, de bijbel van de barman | Deltas | ISBN 978 90 447 6168 9

Of bestel online:

receptenboek cocktails

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!