Bijgerecht

Witlof van de bbq

Wist je dat je naast mais, prei en ananas ook witlof heel goed en lekker op de barbecue kunt breiden? Het recept Yankee style witlof van Jord Althuizen uit zijn nieuwste boek Smokey Goodness Lowlands bbq is daar het bewijs van. Niks geen zachtgekookte witlof bedekt met muffe bechamelsaus, ham en kaas. Deze grillmasters hebben een veel beter idee en maken van deze bittere stronken een smakelijke bbq-bite. Hoe? Just add bacon! En bbqrub, en bbq-saus …. Trust them, folks, witlof was nog nooit zo lekker.

OMG als je naar de foto kijkt geloof je toch bijna niet dat daar groente in zit? Jam!

witlof van de bbq

Recept Yankee style witlof van de bbq

Recept voor 4 personen | voorbereiding 30 minuten, bereiding 15 minuten

Ingrediënten zie printbare recept

Zo bereid je witlof op de barbecue

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.

Verwijder de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof en snijd ze in de lengte in tweeën. Wip de binnenste blaadjes eruit. Roer de roomkaas los en meng de geraspte kaas erdoor.
Breng op smaak met zout en peper. Vul de holtes van de witlof met het kaasmengsel en plak ze weer op elkaar. Omwikkel de stronkjes spiraalsgewijs met 2 plakken ontbijtspek en bestrooi ze met de BBQ-kruiden.

Leg de uitgelekte rookhoutsnippers op de gloeiende kolen en leg de witlof op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook de witlof circa 10 minuten. Verwarm ondertussen de BBQsaus en bestrijk de stronkjes witlof na 10 minuten met de saus.
Sluit de deksel en laat de saus nog circa 5 minuten karamelliseren. Strooi de bladpeterselie erover.

Dit recept komt uit Smokey Goodness Lowland BBQ en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Smokey Goodness Lowland BBQ | Kosmos | ISBN 9789021577852

Of bestel online:

Witlof van de bbq

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 30 min + 15 min

Ingrediënten

  • 8 stronkjes witlof
  • 75 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 150 g leerdammer, geraspt
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 16 plakjes ontbijtspek
  • 5 el BBQ-kruiden, bijv. Smokey’s Pig Powder
  • 100 ml BBQ-saus, bijv. Smokey’s Finest
  • 2 el bladpeterselieblaadjes, fijngehakt
  • Benodigdheden
  • BBQ met deksel voor
  • indirect grillen
  • 1 handje rookhoutsnippers, geweekt in water
  • kwastje

Bereiding

1

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.

2

Verwijder de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof en snijd ze in de lengte in tweeën. Wip de binnenste blaadjes eruit. Roer de roomkaas los en meng de geraspte kaas erdoor.

3

Breng op smaak met zout en peper. Vul de holtes van de witlof met het kaasmengsel en plak ze weer op elkaar. Omwikkel de stronkjes spiraalsgewijs met 2 plakken ontbijtspek en bestrooi ze met de BBQ-kruiden.

4

Leg de uitgelekte rookhoutsnippers op de gloeiende kolen en leg de witlof op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook de witlof circa 10 minuten. Verwarm ondertussen de BBQsaus en bestrijk de stronkjes witlof na 10 minuten met de saus.

5

Sluit de deksel en laat de saus nog circa 5 minuten karamelliseren. Strooi de bladpeterselie erover.

Extra notities

Dit recept komt uit Smokey Goodness Lowland BBQ en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

bbq-boek-lowlands

Recepten uit Lowlands BBQ:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!