Soep

Asperge bouillon maak je zo

De meeste groenteschillen zijn uitstekende smaakmakers voor het zelf maken van bouillon. Zo ook de schillen en afsnijdsels van asperges.  Weggooien is dus nog niet nodig, we gaan de schillen eerst gebruiken om zelf een heerlijke aspergebouillon te maken. Het zelf maken van bouillon is heel gemakkelijk. In basis komt het er op neer dat je de schillen laat trekken in water waardoor ze hun smaak afgeven. Ik leg je hieronder uit hoe je dat met asperges doet.

Asperge bouillon ingrediënten

  • Schillen en afsnijdsels van 1 kilo asperges
  • 15 gram boter
  • 1 el. suiker
  • 1 el. zout
  • Water

Laat ik beginnen te zeggen dat ik zelf altijd het water bewaar waar de asperges in gekookt en nagegaard zijn. Daar zit al zout, suiker en boter in. Plus de smaak van de asperges zelf natuurlijk. Dat vind ik zonde om weg te gooien. Dus in basis gebruik ik dat water en de schillen met afsnijdsels. Mocht jij dat water al weg hebben gegooid dan gebruik je de boter, suiker en zout plus het water uit de ingrediëntenlijst.

Mocht je de asperges nog niet hebben schoongemaakt dan is het nu tijd om de schillen en afsnijdsels af te spoelen. Handiger is het dus om je asperges te wassen voordat je ze schilt.

Asperge bouillon trekken

Asperge bouillon trekken

Doe alle schillen en afsnijdsels in een soeppan en giet er zo veel water bij dat de aspergeresten onder staan. Het water dat je eerder gebruikt hebt voor het koken van de asperges is ook precies voldoende. Voeg alleen boter, suiker en zout toe als je met nieuw water begint. Breng aan de kook en laat met deksel op de pan circa 15-20 minuten trekken. Verwijder de aspergeresten door het geheel door een zeef over te gieten in een andere pan. Gebruik de bouillon naar wens (bijvoorbeeld als smaakmaker in een soep, risotto, quinoasalade, etc.). Of laat afkoelen en bewaar in de vriezer voor een later moment.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!