Avond eten

Babi Rica Rica

Francis Kuijk noemt dit Indisch varkensvlees gerecht pittig, maar dat is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Je kunt altijd minder chilipepers gebruiken of juist een paar rawits toevoegen. Wat je maar lekker vindt. Daarnaast is de ene chilipeper heter dan de andere. Hoe heet een peper is, kan variëren per seizoen. Mijn tip: proef eerst je pepers. Snijd een stukje uit het midden van de peper, proef en besluit daarna hoeveel je ervan wilt gebruiken.

indisch varkensvlees pittig babi rica rica

Babi Rica Rica, een recept met indisch varkensvlees voor 6 personen | voorbereidingstijd 20 minuten | bereidingstijd 30 minuten

Deze ingrediënten heb je nodig om zelf babi rica rica te maken:

  • Zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 3 rode chilipepers, in dunne ringen gesneden
  • 3 stukjes laoswortel van 1 cm, schoongeboend
  • 3 stukjes gemberwortel van 1 cm, geschild
  • 1 stengel sereh, in 3 stukken gesneden, gekneusd
  • 5 kaffirlimoenblaadjes
  • 1 kg varkenskarbonade, ontbeend, in blokken van 2 cm gesneden
  • 2 tomaten, kleingesneden
  • 1 maggiblokje, verkruimeld
  • peper en zout
  • 1 tl suiker
  • 1 tl tamarindepasta

Zo maak je Indische varkensvlees pittig en ga je te werk:

  1. Schenk een laagje zonnebloemolie in een wok of koekenpan. Fruit daarin de ui, knoflook, chilipeper, laos, gember, sereh en kaffirlimoenblaadjes tot het mengsel begint te geuren en in te dikken.
  2. Doe de varkenskarbonade erbij en roerbak op hoog vuur tot het vlees iets begint te kleuren.
  3. Doe de tomaat erbij met het maggiblokje en wat peper, zout en suiker. Draai het vuur zachter en laat het vlees op halfhoog vuur sudderen tot het gaar is. Voeg zo nodig een scheut warm water toe.
  4. Roer als laatste de tamarindepasta erdoorheen en laat het geheel nog enkele minuten sudderen. Controleer of het gerecht op smaak is en pas het zo nodig aan.

TIP : Dit gerecht kun je prima omtoveren tot een vegetarisch gerecht door vegetarische kipstukjes te gebruiken. Maak de saus zoals omschreven in de bereidingswijze en voeg de vegetarische kipstukjes pas later toe; houd hierbij de garingstijd op de verpakking aan.

Dit recept komt uit Bersama – indische gerechten om te delen (een review lees je hier), en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Bersama – indische gerechten om te delen | Good Cook | ISBN 978 9461 432 414

Of bestel online:

Andere recepten uit Bersama

Van de uitgever mocht ik een aantal Indische gerechten uit Bersama met je delen. Je vindt ze hieronder. Door op de linkjes te klikken kom je uit bij het recept, zodat je ze zelf kunt proberen.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!