Avond eten/ Ekoplaza

Vega pasta met ballen

Pasta met ballen, er zijn maar weinig mensen die dat niet lusten. Meestal zijn die ballen gemaakt van gehakt. Maar als je (een keertje) vegetarisch wilt eten is vlees natuurlijk geen optie. Het gehakt verdwijnt in dit recept, de ballen blijven.

Linzenballetjes maken

Regelmatig sta ik in de keuken om nieuwe recepten te bedenken. Omdat de koelkast leeg moet. Omdat de voorraad kast een opschoon beurt kan gebruiken. Omdat ik zin heb in iets lekkers, maar nog niet precies weet wat dat lekkers is. Omdat we toch iedere avond weer iets moeten eten. Of omdat ik van een klant een opdracht krijg om een recept te ontwikkelen met een bepaald product of ingredient.

Dit keer mocht ik voor Ekoplaza vega recepten ontwikkelen met o.a. rode linzen. Het werden deze linzenballetjes, die een behoorlijk vlezige structuur houden en dus prima smaken bij een traditionele pasta met rode saus en ballen.

linzenballetjes maken

Linzenballetjes

Print Recept
Personen: 12-14 stuks Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram fusilli
  • Voor de linzenballetjes:
  • 400 gram linzen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 3 eetl. tomatenpuree
  • 1 theel. mosterd
  • 1 theel. sojasaus
  • 40 gram Parmigiano Reggiano + extra voor erover
  • 1 eiwit
  • Paneermeel, om door te rollen
  • Gemalen peper
  • Olie en boter, om in te bakken
  • Voor de tomatensaus:
  • 250 gram tomaten, zonder kroontjes en in stukjes
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 3 eetl. olijfolie
  • Zout, snuf
  • Optioneel: basilicumblaadjes, garnering

Bereiding

1

Maak eerst de linzenballetjes: maak de linzen fijn in een keukenmachine (of met de staafmixer). Doe in een kom en voeg alle ingrediënten, behalve het eiwit en het paneermeel, toe en meng goed door. Proef en voeg eventueel nog wat peper toe. Rol in je handen 12-14 balletjes, leg ze op een bord en zet ze even in de koelkast (15 à 30 minuten) zodat ze steviger worden.

2

Maak ondertussen de saus: breng de olijfolie, stukjes tomaat, de tomatenpuree en het zout samen in een pannetje aan de kook en laat op laag vuur ca. 10 minuten sudderen. Proef en voeg eventueel extra zout toe.

3

Klop het eiwit in een diep bord los en schud in een ander bord een laag paneermeel. Rol de linzenballetjes achtereenvolgens door het paneermeel, het eiwit en nogmaals door het paneermeel.

4

Kook de fusilli beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

5

Verhit intussen in een koekenpan een scheutje olie met een klontje boter en bak hierin de balletjes voorzichtig in 5 minuten gaar en bruin.

6

Schep de afgegoten pasta door de saus. Serveer met de balletjes en garneer met basilicum en extra Parmigiano.

Extra notities

Bron: Dit recept heb ik speciaal ontwikkeld voor Lekker Weten van Ekoplaza.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!