Avond eten

Vegan gerookte zalm lasagne met gerookte wortel en groene groenten

Deze lasagne is het lekkerst als je de wortelen de avond ervoor al laat marineren. Door het gebruik van liquid smoke krijg je een smaak die neigt naar gerookte zalm. Je kan de gerookte wortel ook gebruiken op een toastje of bij de scrambled tofoe.

Vegan gerookte zalm lasagne met gerookte wortel en groene groenten

Vegan gerookte zalm lasagne (met gerookte wortel en groene groenten)

Dit recept komt uit de plantaardige keuken van Tartelies. Het verscheen in het kookboek Gezond zondigen en hartig genieten. Lees mijn recensie onderaan het recept en ontdek nog meer recepten uit dit vegan kookboek.

Recept voor 6 porties| Bereidingstijd 20 minuten + 30 minuten in de oven

Benodigdheden

 • 1 kg wortelen olijfolie
 • 5 el tamari
 • 5 el liquid smoke
 • 100 ml water zout
 • 2 kleine broccoli ’s of 1 zak broccoli uit de vriezer van ongeveer 600 g
 • 600 g spruiten (vers of uit de vriezer)
 • 3 dozen spinazie met Alpro Soya (of gewone spinazie waar je zelf sojaroom aan toevoegt)
 • 250 g lasagnevellen (wij gebruiken glutenvrije linzenlasagne van Pedon)
 • 250 ml sojaroom
 • een handje Violife geraspte kaas of een ander plantaardig alternatief

Bereiding

 1. Maak eerst ‘smoked carrots’. Breng water met zout aan de kook in een grote pot. Maak met de dunschiller dunne slierten van de wortelen. Kook ze 5 minuten. Giet af en doe ze opnieuw in een pot. Doe hierover 5 el olijfolie, 5 el tamari, 5 el liquid smoke, 100 ml water en wat zout. Meng goed. Laat 1 nacht marineren. Proef even of je de wortelen zout genoeg vindt.
 2. Laat de broccoli en spruiten 20 minuten koken in water met een blokje bouillon of in verse groentebouillon.
 3. Ontdooi de spinazie in een pannetje.
 4. Neem een ovenschotel en doe er wat olijfolie in.
 5. Maak nu laagjes van glutenvrije lasagnevellen, gemarineerde wortel, spinazie en sojaroom. Over elke laag doe je edelgistvlokken, peper en zout. Ga zo door tot de schotel voor de helft gevuld Eindig met een laagje lasagnevellen.
 6. Doe hierover de gekookte broccoli en spruitjes.
 7. Doe er de rest van de sojaroom over, samen met de Violife of een andere plantaardige kaas. Als je niet van plantaardige kazen houdt, kan je er ook wat extra edelgistvlokken over doen.
 8. Zet de schotel 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
 9. Kijk voor het serveren na of de vellen gaar zijn (door met een vork even in de lasagne te prikken).

Kookboek Gezond zondigen en hartig genieten

Dit kookboek begint met het persoonlijke verhaal van auteur Annelies van Mol. Het zou haar te kort doen, hier nu een samenvatting te geven van haar verhaal. Lees het gewoon zou ik zeggen. Haar verhaal (chronische ziekte) is namelijk ook haar reden om plantaardig te eten. En een goede reden is dat zeker. Want voor de meeste auto-immuunziektes luidt het advies: schrap dierlijke producten, beperk bewerkte suiker en let op met tarwe en/of gluten. En dat is echt niet zo eenvoudig als het klinkt. Als vegetariër gaat het je misschien wat makkelijker af, maar voor een hardcore vleeseter kan het behoorlijk moeilijk zijn. Maar als bestaande klachten afnemen of geheel verdwijnen is het wellicht toch het overwegen waard..

Misschien is dit kookboek wel jouw eerste stap naar een klachtenvrij leven.

Gezond zondigen en hartig genieten gaat over plantaardig koken met veel smaak. Met meer dan 50 eenvoudige recepten voor smaakmakers, salades, soepen, curries, lasagnes, ontbijtjes en toetjes is het een compleet kookboek voor iedereen die een eerste stap wil zetten naar plantaardig eten. Overigens raad ik je dit kookboek ook aan als je slechts een dag in de week plantaardig eet, of geregeld vegan eters op bezoek krijgt. Plantaardig eten hoeft echt niet saai te zijn, dat bewijst dit kookboek maar weer eens!

Bestel bij je boekhandel: Gezond zondigen en hartig genieten – uitgeverij van Halewyck – ISBN 978-94-6383-164-2

Of bestel online:

3 recepten uit Gezond zondigen en hartig genieten:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!