Een broodje burger daar is iedereen dol op. En een echt lekkere burger verdient uiteraard een zelfgemaakt broodje. Maar wat nu als je een vegan gast krijgt of zelf graag veganistisch eet? Dan maak je deze vegan burgerbroodjes!
Hoef je vervolgens alleen nog maar te kiezen of je er pulled banana, pulled jackfruit, pulled shiitakes, een temphe burger of andere vega burger tussen stopt. Ik bedoel maar, de keuze is reuze. Ook als je vegan eet.
Recept voor vier vegan burger broodjes
Ingrediënten voor 4 vegan burger broodjes:
- 150 ml sojadrink + 1 el om te bestrijken
- 7 g droge gist
- 1 el palmsuiker
- 15 g actief koolpoeder (desgewenst)
- 285 g tarwebloem + extra om te bestuiven
- 45 g vegan margarine
- zout
- 1 el sesamzaad
Vegan burger broodjes maken doe je zo
Roer sojadrink, gist en suiker in een mengkom tot de suiker is opgelost. Als je zwarte hamburgerbroodjes wil, roer je de actieve kool erdoor. Voeg bloem, margarine en 1 tl zout toe en kneed alles met de deeghaken van de handmixer in 8 minuten tot een soepel deeg. Dek de kom af met huishoudfolie en laat de inhoud 1 tot 2 uur op een warme plaats rij- zen tot het deeg in volume is verdubbeld.
Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en snijd het in 4 gelijke porties (van elk ongeveer 125 g). Vorm er balletjes van en leg ze op de bakplaat. Dek de broodjes af met een doek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte). Bestrijk de bovenkant van de broodjes met sojadrink en besprenkel ze met sesam- zaadjes. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes 15 minuten. Haal de bakplaat dan uit de oven en wikkel de nog warme broodjes in een theedoek en houd ze warm of snijd ze desgewenst open, rooster ze en beleg ze.
Dit recept komt uit Bali, het lekkerste uit de Indonesische keuken en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Bali| Deltas | ISBN 978-90-447-6203-7
Of bestel online:
Geen reacties