Ekoplaza/ Salade

Zomerse quinoa salade met asperges

Deze heerlijke zomerse granen salade bedacht ik voor bio supermarkt Ekoplaza. Een tijdje terug werd ik namelijk benaderd door de uitgever van Lekker Weten, het magazine van supermarkt Ekoplaza, of ik interesse had om samen te werken. Super leuk! Deze zomerse quinoa salade is mijn eerste recept dat in het zomernummer verscheen. En sindsdien werk ik mee aan ieder magazine van Lekker Weten dat verschijnt.

Lekker Weten Ekoplaza kookgewoon

Lekker Weten kun je gratis meenemen bij een Ekoplaza supermarkt bij jou in de buurt. Online lees je Lekker Weten hier.

Quinoa

Wist je dat quinoa helemaal geen graansoort is? Het is een kruid en daarmee geen familie van de grassen, wat echte granen wel zijn. De quinoa korrels lijken wel op granen en worden ook als zodanig gebruikt in de keuken. Quinoa is dus een wannabe graan, oftewel een pseudograan. Het is glutenvrij en daarmee licht verteerbaar. Je kunt het gebruiken als vervanging van rijst. Maar je kunt er ook heel gemakkelijk een voedzame salade mee maken.

Quinoa is een bron van eiwitten en erg vezelrijk. Ook de vitamine B en E en de mineralen ijzer, magnesium en kalium zitten in Quinoa. Qua smaak is quinoa een beetje nootachtig.

Wel of niet afspoelen?

Sommige soorten moet je voor gebruik eerst afspoelen met heet water zodat het bittere smaakje verdwijnt. De Quinoa van Ekoplaza niet. Samen met de Universiteit van Wageningen ontwikkelden zij een quinoaras van Nederlandse bodem zonder dit bittere smaakje.

Quinoa met asperges, verassend lekker!

Voor deze zomerse quinoa salade gebruikte ik als basis groene asperges, avocado, rode uien en een groen pepertje. Eigenlijk gewoon wat ik nog in de koelkast had liggen. Uiteraard kun je er nog veel meer smaken aan toevoegen en het zo bont maken als je zelf wilt. Trek je eigen koelkast open en leef je uit, zo ontstaan de beste recepten 😉

salade quinoa met asperges
Credits: Caplan voor Ekoplaza

Zomerse quinoa salade

Print Recept
Personen: 4 personen Bereidingstijd: 20 min

Ingrediënten

  • 250 gram Groene asperges
  • 200 gram quinoa
  • 1 rode ui
  • 5 limoenen
  • 1 avocado
  • 1 jalapenos peper (of groene peper)
  • Extra vergine olijfolie
  • zout en peper
  • optioneel als topping: fetakaas, zalm of tonijn (net wat je hebt)

Bereiding

1

Marinade

2

Pel de ui en snijd in dunne ringen. Rol de

3

limoenen even los zodat ze meer sap loslaten

4

en pers ze uit. Marineer de ui 20 minuten

5

(of langer) in de limoensap.

6

Salade

7

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.

8

Maak de groene asperges schoon en snijd in dunne ringetjes. De toppen mogen heel blijven. Roerbak in scheutje olijfolie in ca. 3 minuten gaar. Zet apart.

9

Rasp de laatste limoen en pers hem uit. Doe sap en rasp in je serveerschaal. Voeg het in stukjes gesneden vruchtvlees van de avocado toe.

10

Verwijder zaadlijst en pitjes van de peper en snijd in hele dunne reepjes. Voeg toe aan de serveerschaal. Voeg de uienringen toe (zonder het sap). Mix het geheel met een scheut olijfolie en voeg naar smaak zout en peper toe.

11

Roer asperges door de quinoa en voeg toe aan de serveer schaal. Mix het geheel en serveer.

12

Voeg als topping evt. nog wat fetakaas, wilde roze zalm of tonijn uit blik toe.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!