Salade

Koolsalade met kruiden

Heb jij wel een zelf koolsalade gemaakt? Dat is helemaal niet moeilijk. Als je de juiste (en een paar verrassende) ingredieten gebruikt maak je in een handomdraai een nieuwe favoriete maaltijdsalade met dit makkelijke recept.

Zelf koolsalade maken

Een van de favoriete salades van eetcafe Cornersmith bestaat uit drie koolsoorten, allemaal met een heel eigen smaak en textuur. Koolrabi wordt nogal ondergewaardeerd, maar deze groente is echt de moeite waard. Je vindt koolrabi steeds vaker gewoon bij de supermarkt. Het is iets zoeter dan andere leden van de koolfamilie. Je kunt het rauw of gekookt eten – kinderen die van rauwe wortel houden, lusten vaak ook wel koolrabi.

Deze salade is perfect voor bij de eerste voorjaars- of zomerbarbecue. Als er geen pot ingemaakte kumquats in je voorraadkast staat, kun je verse partjes gewone of bloedsinaasappel gebruiken, plus wat versgeperst sinaasappelsap dat je mengt met citroensap en in de dressing verwerkt. Heb je nog gare reepjes kip in de koelkast van eerdere recepten, verwerk die dan gerust in deze salade zodat hij nog wat voedzamer wordt.

koolsalade ingredienten recept

Voor dit koolsalade recept heb je deze ingredienten nodig:

  • 1 (groene) koolrabi of (paars-witte) knolraap, geschild
  • 150 g savooiekool
  • 4-6 bladeren van cavolo nero (palmkool) of boerenkool
  • 4-6 ingemaakte kumquats, fijngehakt
  • 2 el gehakte bieslook
  • grote handvol kervel, uitgezocht
  • 60 g gemengde kiemgroenten

VOOR DE DRESSING

  • 3 el vocht van de ingemaakte kumquats of van andere pickles
  • 1 tl dijonmosterd
  • 100 ml olijfolie

En zo ga je te werk:

  1. Doe voor de dressing het vocht van de ingemaakte kumquats en de mosterd in een pot met schroefdeksel en voeg zout en peper toe. Schenk de olijfolie erbij, doe het deksel erop en schud alles goed. Zet opzij.
  2. Snijd de koolrabi met een mandoline in dunne plakjes en snijd ze dan in repen van 5 mm breed. Schaaf ook de savooiekool op de mandoline en snijd met een scherp mes de cavolo nero in fijne reepjes.
  3. Meng in een grote kom de koolrabi met de savooiekool en cavolo nero. Voeg de gehakte kumquats en driekwart van de kruiden toe. Schenk de dressing erover en schep alles voorzichtig door elkaar. Voeg naar smaak eventueel zout en peper toe.
  4. Serveer de salade op een bord, gegarneerd met de kiemgroenten en de resterende kruiden.

Dit recept komt uit kookboek Puur en Makkelijk (een review lees je hier) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Puur & Makkelijk | Good Cook | ISBN 978 94 6143 2384

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!