Avond eten/ Lunch/ Salade

Een supersized antipastisalade uit Chicago

Samen met de lokale bevolking op straat te eten. Het is echt dé manier om je onder te dompelen in de cultuur van een land. Sommige mensen zijn er een beetje huiverig voor. En dat is eigenlijk best jammer, want nergens anders proef je de lokale gerechten zoals ze écht bedoeld zijn. Het kookboek My streetfood kitchen staat vol met lokale heerlijkheden. Vandaag deel ik een recept uit dit boek.

Als je aan eten uit de Verenigde Staten denkt, denk je wellicht niet als eerste aan een salade. Eerder aan dirty burgers, sticky chicken wings, pulled pork en knapperige koolsla. Ook lekker! Waar ik vooral aan denk, maar ik ben er nog nooit geweest dus correct me if I’m wrong, is groot, groter, grootst. Supersized en indrukwekkend dus. En dat is deze streetfood salade zeker. Streetfood moet ook vooral prikkelen, snel klaar en niet al te subtiel van smaak zijn. Het is oorspronkelijk bedoeld om op straat, en dus snel, te eten. Het moet een lekkere bite hebben en uitgesproken zoeten, zoute of zure accenten kunnen prima. Ik zeg; deze salade heeft dat allemaal!

Garbage salade supersized antipastisalade

Garbage salade

Deze antipastisalade komt zoals gezegd dus uit het kookboek My streetfood kitchen en is één van de 150 streetfood gerechten die dit kookboek zo overheerlijk maken.

Garbage Salade klinkt wellicht als een methode om je koelkast uit te mesten, en dat kan natuurlijk best wel eens, maar deze salade is beslist anders. Dit is namelijk een supersized antipastisalade uit Chicago. De stukjes sappige ijsbergsla, in stukjes gesneden groenten, blokjes zoute kaas, salami en ingelegde paprika hebben een laagje vinagrette van rode wijn en oregano. Absoluut proberen, want deze garbage salade is buitenaards lekker!

Een supersized antipastisalade uit Chicago

Print Recept
Personen: 4 tot 6 personen Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 1/2 krop ijsbergsla
  • 1/4 krop radicchio
  • 1 kleine rode ui
  • 150 gram cherrytomaatjes
  • 1 gele paprika
  • binnenste stengels van een bleekselderij
  • 5 radijsjes
  • 10 plakjes Italiaanse salami
  • 90 gram asiago, Goudse kaas of provolone
  • 2 sneetjes zuurdesembrood, geroosterd
  • 50 ml. rodewijnazijn
  • 1 tl. gedroogde oregano
  • 60 ml. zonnebloemolie
  • 3 tl. fijne kristalsuiker
  • 3 tl. dijonmosterd
  • 1/2 teentje knoflook, geperst
  • 10 pepperoncini (ingelegde Toscaanse pepertjes)
  • 15 kleine basilicumblaadjes

Bereiding

1

Doe voor de vinaigrette alle ingrediënten in een glazen pot met dekstel. Breng op smaak met zout en versgemalen peper, schud goed en zet opzij.

2

Was de sla en radicchio en gooi en buitense bladeren weg en snijd de bladeren grof.

3

Snipper de rode ui.

4

Halveer de tomaatjes.

5

Snijd de gele papirka in stukken van 1 cm.

6

Snijd de bleekselderij en de radijs in dunnen plakjes.

7

Snijd de salami in dunne reepjes en de kaas en het brood in blokjes van 1 cm.

8

Doe alle ingrediënten in een grote kom.

9

Voeg de dressing toe en schep goed op.

10

Serveer meteen.

Extra notities

Mocht je een aantal ingrediënten niet kunnen vinden, vervang ze dan door iets wat er op lijkt en wat je al in de koelkast hebt liggen. Wordt deze antipasti garbage salade alsnog een methode om je koelkast uit te mesten. Een volgende dag is deze salade ook nog erg lekker, wel is het brood wat zompig geworden, dat zou je er dus uit kunnen halen als het je stoort.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!