Bijgerecht

Speklappen bereiden zonder aanbranden

Naast een sappige worst mag ook een speklap niet ontbreken op de bbq wat mij betreft. Want met een beetje extra bbq-love en een goede aanpak is er echt iets ongelooflijk lekkers van te maken. Belangrijkste is dat speklappen niet aanbranden en dat je ze dus niet direct boven een te heet vuur grilt. In dit artikel leg ik je uit hoe je speklappen moet bereiden zonder dat ze aanbranden, en dat ze toch een lekker knapperig randje krijgen. Precies goed dus.

Wat je niet moet doen is je speklappen direct op het vuur leggen. Direct grillen levert je namelijk een vuurzee van vetspetters op en een zwart ongezond randje, lees: verbrand vlees. Eeuwig zonde van deze vettige reepjes varkensgenot. Vraag je slager of hij de speklappen wat dikker snijdt (1,5-2 cm) of volg de gehele bereiding uit dit recept van BBQ-maestro Jord Althuizen.

Eerst ga je de speklappen low en slow garen (indirect grillen of roken). Vervolgens, met beleid, grill je ze kort direct en doet het vuur zijn werk. Het resultaat? Een rokerige plak pork perfection met een mooie balans in vettigheid, zoet en zuur.

speklappen bereiden zonder aanbranden

Recept: Speklappen done right met dutch crunch topping

voorbereiding 3 uur – bereiding 10 minuten – Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.

Ingrediënten (voor 8 personen):

  • 1½ kg buikspek zonder zwoerd van goede herkomst
  • overig zie recept hieronder

En zo maak je de allerlekkerste speklappen zonder dat ze aanbranden:

Meng alle ingrediënten voor de rub. Spoel het stuk buikspek af onder de kraan en dep het droog; vouw het dubbel en bind het op met slagerstouw, verdeel vervolgens de rub erover. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen en leg het spek op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook het spek circa 3 uur, tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 °C.

Verwarm ondertussen alle ingrediënten voor de saus, behalve de tabasco, in een pan en kook het geheel tot ongeveer driekwart in. Breng op smaak met de tabasco en zet apart.

Pureer voor de Dutch Crunch Topping de piccalilly glad met een staafmixer en meng met de cashewnoten, Amsterdamse uitjes en cornichons. Zet apart. Bouw de BBQ om naar direct grillen, verhoog de temperatuur tot 220 °C en plaats het gietijzeren rooster. Snijd dikke plakken van 1,5-2 cm van het gerookte spek, bestrijk ze aan beide zijden met de saus en gril ze aan weerskanten, terwijl je ze tussendoor nog een paar keer bestrijkt met de saus. Serveer de speklappen met de Dutch crunch topping.

Dit recept komt uit Smokey Goodness Lowland BBQ en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Smokey Goodness Lowland BBQ | Kosmos | ISBN 9789021577852

Of bestel online:

Speklappen done right met dutch crunch topping

Print Recept
Personen: 8 Bereidingstijd: 10 min (+voorbereiding)

Ingrediënten

  • 1½ kg buikspek zonder zwoerd van goede herkomst
  • RUB
  • 2 el zout
  • 2 el suiker
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflookgranulaat
  • 2 tl uienpoeder
  • SAUS
  • 2 grote uien, fijngesnipperd
  • 4 knoflooktenen, fijngesnipperd
  • 2 flesjes IPA
  • 300 g molasse
  • 50 ml sojasaus
  • 30 ml azijn
  • Tabasco Chipotle naar smaak
  • DUTCH CRUNCH TOPPING
  • 2 el piccalilly
  • 150 g cashewnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 150 g Amsterdamse uitjes, in kleine blokjes
  • 150 g cornichons, in kleine blokjes
  • Benodigdheden
  • BBQ met deksel en gietijzeren rooster voor indirect en direct grillen
  • 2 à 3 appelhoutchunks, (blokken rookhout van 5 x 5 cm), bijv. Smokey Goodness Apple Smoke Chunks
  • kernthermometer
  • staafmixer
  • slagerstouw

Bereiding

1

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.

2

Meng alle ingrediënten voor de rub. Spoel het stuk buikspek af onder de kraan en dep het droog; vouw het dubbel en bind het op met slagerstouw, verdeel vervolgens de rub erover. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen en leg het spek op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook het spek circa 3 uur, tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 °C.

3

Verwarm ondertussen alle ingrediënten voor de saus, behalve de tabasco, in een pan en kook het geheel tot ongeveer driekwart in. Breng op smaak met de tabasco en zet apart.

4

Pureer voor de Dutch Crunch Topping de piccalilly glad met een staafmixer en meng met de cashewnoten, Amsterdamse uitjes en cornichons. Zet apart. Bouw de BBQ om naar direct grillen, verhoog de temperatuur tot 220 °C en plaats het gietijzeren rooster. Snijd dikke plakken van 1,5-2 cm van het gerookte spek, bestrijk ze aan beide zijden met de saus en gril ze aan weerskanten, terwijl je ze tussendoor nog een paar keer bestrijkt met de saus. Serveer de speklappen met de Dutch crunch topping.

Extra notities

Dit recept komt uit Smokey Goodness Lowland BBQ en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!