Bijgerecht/ Weet wat je eet

Stap voor stap pepersaus maken

In dit artikel lees je alles wat je wilt en moet weten over pepersaus. Met stap voor stap uitleg hoe je pepersaus kunt maken. Hoe lang je pepersaus kunt bewaren, welke ingrediënten en kookspullen je er voor nodig hebt. Waar pepersaus lekker bij smaakt, etc. Lees snel verder, want binnen een kwartiertje zet jij zelf de lekkerste home made pepersaus op tafel!

Liever een andere saus maken? Hier vind je alle saus recepten (..)

recept pepersaus maken

Wat is pepersaus eigenlijk?

Pepersaus is licht ingekookte kalfsfond, met room, gemonteerd met boter en op smaak gebracht met peper, piment en hazelnoten. Je serveert het warm en geflambeerd. Waar smaakt pepersaus goed bij? Voor een klassieke toepassing serveer je pepersaus bij gegrild rood vlees. Maar ook bij een rundercarpaccio smaakt pepersaus heerlijk. Verrassend en origineel!

Hoe moet je flamberen?

Flamberen op een gasfornuis: til het handvat van de pan op, zodat de vlammen van het fornuis boven de achterkant van de pan uit komen. Giet voorzichtig de alcoholische drank in de pan bij het handvat, zodat het door de pan loopt. Bij de vlammen begint het flamberen. Zet de pan neer en laat de vlammen vanzelf uitdoven.

Flamberen op een elektrisch fornuis: doe hetzelfde, maar steek de vloeistof zelf in brand met een lange aansteker.

Let op! Wees altijd voorzichtig tijdens het flamberen.

Pepersaus bewaren

Je kunt pepersaus prima bewaren. 4 tot 5 dagen in een schone, afgesloten vershouddoos als de saus nog niet is gemonteerd met boter. Meteen te gebruiken zodra deze is gemonteerd met boter.

Tips voor de lekkerste saus van pepers

Gebruik peper van goede kwaliteit en varieer met verschillende soorten peper (zoals staartpeper), die de saus een originele toets kunnen geven.

Een pepersaus is zo gemaakt, het kost je slechts 5 minuten aan voorbereiding en verder 10 minuten bereidingstijd.

Wat heb je nodig om een pepersaus te maken?

Voor het zelf maken van een pepersaus heb je een koekenpan, steelpan en garde nodig.  En uiteraard de genoemde ingrediënten uit het basisrecept.

Hoe moet je een peper saus maken?

Pepersaus maken doe je zo

Print Recept
Personen: 4 personen Bereidingstijd: 5 voorbereiding + 10 min. bereiden

Ingrediënten

  • 250 ml bruine kalfsfond
  • 1 el hele, blanke hazelnoten
  • 1/2 tl zwarte peperkorrels
  • 35 g boter
  • 50 ml cognac
  • 100 ml vloeibare room
  • 1 snufje piment
  • zout

Bereiding

1

Stap 1 Bereid de bruine kalfsfond (zie pag. 26 of kant-en-klaar) en bewaar. Rooster de hazelnoten al roerend in een koekenpan. Laat op een houten snijplank afkoelen en hak ze dan grof.

2

Stap 2 Strooi de peperkorrels op een snijplank en plet ze met de bodem van een steelpan.

3

Stap 3 Doe de geplette peper met een klontje van de boter in de koekenpan en bak 2 tot 3 minuten op laag vuur, tot de geur en smaak van de peper vrijkomt.

4

Stap 4 Voeg de cognac toe en flambeer (zie hierboven hoe dat moet)

5

Stap 5 Als de vlammen doven, voeg je de bruine kalfsfond toe. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Voeg de room toe en laat opnieuw 2 tot 3 minuten inkoken, zodat de saus bindt en dikker wordt.

6

Stap 6 Zet het vuur uit en breng de saus op smaak met zout. Voeg de rest van de boter in blokjes toe en roer met een garde tot de boter is gesmolten. Voeg ten slotte de gehakte hazelnoten en het piment toe.

Extra notities

Deze informatie en het recept voor pepersaus komt uit Het kleine boek voor sauzen en is met toestemming van de uitgever Good Cook gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

Deze informatie en het recept voor pepersaus komt uit Het kleine boek voor sauzen en is met toestemming van de uitgever Good Cook gepubliceerd op Kook Gewoon.

Met Het kleine boek voor sauzen leer je de basiskennis voor het bereiden van 40 klassieke en originele sauzen en bereid je voortaan je eigen perfecte sauzen allemaal zelf! In dit boek krijg je bij elke saus een duidelijke uitleg over de samenstelling, de opbouw, de bereiding en de benodigde techniek. De handige tips zorgen voor een perfecte home made saus!

Bestel bij je boekhandel: Het kleine boek voor sauzen | Good Cook | ISBN 9789461432636

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!