Ha! Vandaag een super lekker recept voor zuurvlees van de bbq! Dat dit gerecht nog steeds onder de rivieren is blijven steken, daar snappen ze bij de bbq-experts van Smokey Goodness geen bal van. Oh man, dit is zo lekker! De lichtzoete, stroperige, robuuste vleessaus is echt de beste friettopping. Die je kunt bedenken.
Traditioneel wordt zuurvlees (of ‘zoervleisj’, zoals de limburgers zeggen) gemaakt van paardenvlees. In dit stoofvlees recept maken we echter gebruik van rundersukade. En gaan we deze klassieker bereiden op de barbecue.
Bekijk hier alle andere bbq recepten.
Recept: Frietje zoervleisj – Limburgs zuurvlees van de bbq
Recept voor 4 personen | voorbereiding 1 nacht, bereiding 5 uur
Ingrediënten: zie het printbare recept hieronder
En zo bereid je Limburs zuurvlees op de bbq:
Maak een marinade van de azijn, het water, de laurierblaadjes en kruidnagels. Leg het vlees erin – het moet onderstaan – en laat een nacht in de koelkast marineren.
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 115 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade!) en dep het droog. Rook het vervolgens circa 3 uur op de BBQ.
Verhit de zonnebloemolie in een Dutch oven. Voeg de ui toe en bak hem circa 10 minuten op laag vuur, tot hij bruin kleurt. Doe de bewaarde marinade, de basterdsuiker en appelstroop erbij en breng het geheel aan de kook. Snijd het vlees in blokjes van 3 x 3 cm en voeg ze toe.
Schik nog wat rookhoutchunks tussen de kolen en zet de pan dan zonder deksel op het rooster van de BBQ. Laat het geheel nog ongeveer 2 uur zachtjes roken en stoven, tot het vlees mals en zacht is.
Snijd de ontbijtkoek in blokjes, voeg ze toe en kook het geheel in tot de saus gebonden is. Breng de stoof op smaak met de Tabasco Chipotle, zout en peper. Bak de friet knapperig op 180 °C in de frituur, bestrooi het met zout en schep het zuurvlees erover. Garneer met de bladpeterselie en serveer met mayonaise.
Dit recept komt uit Smokey Goodness Lowland BBQ en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Smokey Goodness Lowland BBQ | Kosmos | ISBN 9789021577852
Of bestel online:
Maak een marinade van de azijn, het water, de laurierblaadjes en kruidnagels. Leg het vlees erin – het moet onderstaan – en laat een nacht in de koelkast marineren. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 115 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade!) en dep het droog. Rook het vervolgens circa 3 uur op de BBQ. Verhit de zonnebloemolie in een Dutch oven. Voeg de ui toe en bak hem circa 10 minuten op laag vuur, tot hij bruin kleurt. Doe de bewaarde marinade, de basterdsuiker en appelstroop erbij en breng het geheel aan de kook. Snijd het vlees in blokjes van 3 x 3 cm en voeg ze toe. Schik nog wat rookhoutchunks tussen de kolen en zet de pan dan zonder deksel op het rooster van de BBQ. Laat het geheel nog ongeveer 2 uur zachtjes roken en stoven, tot het vlees mals en zacht is. Snijd de ontbijtkoek in blokjes, voeg ze toe en kook het geheel in tot de saus gebonden is. Breng de stoof op smaak met de Tabasco Chipotle, zout en peper. Bak de friet knapperig op 180 °C in de frituur, bestrooi het met zout en schep het zuurvlees erover. Garneer met de bladpeterselie en serveer met mayonaise.
Dit recept komt uit Smokey Goodness Lowlands BBQ en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl
Frietje zoervleisj van de bbq
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Geen reacties