Bij dit recept ben ik uitgegaan van een oud basisprincipe voor het bakken van een botercake. De truc daarbij is om gelijke gewichtshoeveelheden te gebruiken voor de basis ingrediënten bloem, boter, suiker en eieren. En om er voor te zorgen dat boter en eieren op gelijke temperatuur zijn. Als je hier rekening mee houdt kan je cake bijna niet mislukken.
Omdat ik nog wat pruimen overhad van het plukken in de boomgaard heb ik die als toplaag gebruikt, maar zonder de fruitige toplaag smaakt deze cake ook heerlijk! Ook heb ik speltbloem gebruikt omdat mijn bloem op was en dat werkt prima en smaakt er zeker niet minder om.
Speltcake met (of zonder) pruimen
Verwarm je oven voor op 160 graden. Roer de boter met de suiker tot room. Voeg de eieren een voor een toe waarbij je het volgende ei pas toevoegt nadat je de massa gelijkmatig en luchtig hebt doorgeroerd. Voeg zout en vanillemerg toe. Voeg de bloem in kleine porties toe waarbij je de volgende portie pas toevoegt nadat je de massa weer gelijkmatig en luchtig hebt doorgeroerd. Vet je bakblik in met boter en bestrooi met bloem. Klop overtollige bloem eruit. Stort het cakebeslag in het bakblik. * Druk er desgewenst gehalveerde pruimen in. Zet op een rooster in het midden van de oven. Bak in 75 tot 90 minuten gaar (controleer de gaarheid met een sateprikker). * Wanneer je pruimen hebt toegevoegd de laatste 10 minuten de pruimen bestrijken met een laagje abrikozenjam Cake even aflaten koelen op een taartrooster. Daarna (indien nodig kanten losmaken met een mes en) het bakblik omkeren zodat je cake eruit komt. Rechtzetten en geheel af laten koelen voordat je hem aansnijdt.Basis recept voor cake
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Pruimen plukken
En zo begon het. Een recept begint altijd ergens mee. Met zin in. Met een koelkast vol met. Met iets dat nu echt op moet. Met een restje van (dat gebruiken we hier thuis heel veel, want weggooien is zo zonde!). Of met een mandje rijpe pruimen die je net geplukt hebt.
Samen pruimen plukken is al een klein avontuur op zich. Nog leuker wordt het als je daarna ook nog samen de keuken in gaat. Want hoe leuk is het om je zelf geplukte (of geraapte) pruimen direct te verwerken in een lekkere cake, jam of chutney. Zelfgemaakt (en geplukt) geeft net dat beetje extra smaak aan je gerecht. Iets waar je oprecht trots op mag zijn!
Geen reacties