Als mensen kip tikka masala bestellen, weten ze wat ze willen en als het niet precies is wat ze ervan verwachten, kun je de teleurstelling van hun gezicht aflezen. Het punt is dat er honderden verschillende recepten zijn voor deze wereldberoemde curry.
Sommige chef-koks voegen heel veel kokosmeel of santen (kokoscrème) toe, terwijl andere de kokos juist weglaten. Veel mensen vinden het lekker als deze curry superzoet is, terwijl anderen meer van hartig houden. Dit hier is mijn favoriete versie, die je kunt gebruiken als leidraad. Je kunt dan de zoetigheid en de hoeveelheid kokos naar je eigen smaak aanpassen. Gebruik in ieder geval wel de tandoori kip tikka (zie recept) voor dit recept.
Voor de foto zijn twee curry’s gemaakt met als enige verschil dat er bij de linker rode voedingskleurstof is toegevoegd. Zo krijg het die beroemde rode currykleur. De twee curry’s smaken verder precies hetzelfde.
Recept Kip tikka masala
Recept voor 4 personen (of meer als onderdeel van een meergangenmenu) | Voorbereiding: 10 minuten + het maken van de basiscurrysaus en het garen van de kip | Bereiding: 10 minuten
Deze ingrediënten heb je nodig voor kip tikka masala:
- 4 el ghee, koolzaadolie of kruidenolie
- 2 el knoflook-gemberpasta
- 1 el suiker, of naar smaak
- 2 el amandelmeel
- 2 el kokosmeel (optioneel)
- 6 el tomatenpuree
- 2 el kruidenpoeder (zie kopje Kruidenpoeder zelf maken)
- 2 el tandoori masala
- 1 el paprikapoeder
- 700 ml basiscurrysaus (zie recept), verwarmd
- 125 ml kippenbouillon
- 800 g tandoori kip tikka (zie recept tandoori kip tikka)
- 200 ml single cream of slagroom, plus iets extra ter garnering
- 1 el rode voedingskleurstof in poedervorm (optioneel)
- Zout
- suiker (optioneel)
- sap van 1 citroen
- kleine handvol fijngehakte koriander
- 1 el gedroogd fenegriekblad (kasoori methi, o.a. Toko)
- 1 tl garam masala
Kruidenpoeder zelf maken: Meng voor je eigen kruidenpoeder het volgende goed door elkaar. 3 el komijnpoeder, 3 el korianderpoeder, 4 el kerriepoeder, 3 el paprikapoeder, 3 el kurkumapoeder en 1 el garam masala. Bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje op een koele donkere plaats.
Zelf kip tikka masala maken doe je zo:
- Verhit de ghee of olie in een grote pan op middelhoog vuur, tot de ghee of olie borrelt. Roer de knoflook-gemberpasta erdoor (die zal gaan spetteren). Voeg de suiker, het amandelmeel en eventueel het kokosmeel toe, gevolgd door de tomatenpuree.
- Meng dit allemaal door elkaar tot een groot tomatenfeest en roer dan het kruidenpoeder, de tandoori masala en het paprikapoeder erdoor, gevolgd door 250 ml van de basiscurrysaus. Voeg de rest van de basis- currysaus toe zodra de saus begint te pruttelen en laat een paar minuten zachtjes koken. De saus wordt aan de rand van de pan bruin. Roer dit af en toe door.
- Als je kippen- of specerijenbouillon hebt, kun je deze toevoegen voor extra smaak. Verwarm de gegrilde kip in de pruttelende saus en laat de saus tot de gewenste consistentie inkoken.
- Voeg daarna de room en eventueel de voedingskleurstof toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Als de saus te dik wordt, kun je nog wat basiscurrysaus of specerijenbouillon toevoegen.
- Breng tot slot op smaak met zout. Als je van een zoete kip tikka masala houdt, kun je nog wat suiker toevoegen. Sprenkel het citroensap erover en bestrooi met de fijngehakte koriander, de gedroogde fenegriek en de garam masala. Garneer met een scheutje room.
Dit recept komt uit The Curry Guy Compleet en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: The Curry Guy Compleet | Good Cook | ISBN 9789 461 432 452
Of bestel online:
Geen reacties