Ribeye komt uit het hart van de fijne riblappen en de dunne lende. Ribeye leent zijn naam aan het vetrandje dat door het vlees heen loopt. Je moet er wel een beetje fantasie voor hebben want een duidelijk ‘oogje vet’ is het meestal niet. Maar als je eenmaal weet waarop je moet letten herken je een ribeye direct.
Wat is ribeye ?
Ribeye is een steak en die zijn eigenlijk het lekkerste bereid op houtskool. Maar in een hete koekenpan met dikke bodem moet het ook wel lukken. Haal je vlees altijd minstens 1 uur van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. En vergeet je vlees niet droog te deppen voordat het de pan in gaat! Waarom? Omdat je met te veel (vlees-)vocht in de pan je vlees stoomt in plaats van dicht schroeit.
Is ribeye vet?
Het malse vlees van ribeye is goed dooraderd, er zit dus vet in. Het vet smelt echter tijdens het verhitten en lost als het ware op in de steak, waar het extra smaak achterlaat.
Hoe kies is de beste ribeye uit?
Koop je vlees bij de slager. Kies voor een dik stuk, goed dooraderd vlees met een helder rode kleur.
Ribeye recept en bereidingswijze
Ingrediënten:
- 2 x 400 gr. ribeye steaks met bot
- 3 el. boter
- 4 knoflookteentjes, gepeld
- 1 takje tijm
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 100 ml. rode wijn
- 5 el. salsa verde
- handvol koriander fijngehakt
- 1 tl. chilipoeder
Zo bak je een ribeye:
Zet het vuur hoog en laat de koekenpan of grillpan goed heet worden (minstens 5 minuten). Dep het vlees droog en leg in de pan. Beweeg het vlees heen en weer en draai het na 3 tot 4 minuten om. Voeg 1 el. boter toe en bedruip het vlees met het vet en de gesmolten boter. Voeg de knoflook en tijm toe. Strooi wat zeezout en peper op de gebakken kant van de ribeye in de pan en bak hem nog 4 minuten (medium rare). Leg de steaks dan op een warm bord, schep er een halve eetlepel boter op en laat 5 minuten rusten.
Schenk de rode wijn in de pan en voeg de laatste eetlepel boter toe. Draai het vuur hoog en laat de saus 5 minuten indikken. Houd apart. Snijd de steaks haaks op de draad in een hoek van 45 graden in plakjes van 3 centimeter en leg ze op een schaal. Besprenkel met wat olie en salsa verde en bestrooi met wat gehakte koriander, zeezout en chilipoeder.
Serveer met geroosterde tomaten, lente-uitjes en maistortillas.
Het recept is afkomstig uit het kookboek Breddos Tacos en met toestemming van uitgeverij Good Cook online geplaatst door Kook Gewoon.
Zet het vuur hoog en laat de koekenpan of grillpan goed heet worden (minstens 5 minuten). Dep het vlees droog en leg in de pan. Beweeg heen en weer en draai na 3 tot 4 minuten om. Voeg 1 el. boter toe en bedruip het vlees met het vet en de gesmolten boter. Voeg de knoflook en tijm toe. Strooi wat zeezout en peper op de gebakken kant van de ribeye in de pan en bak hem nog 4 minuten (medium rare). Leg de steaks dan op een warm bord, schep er een halve eetlepel boter op en laat 5 minuten rusten. Schenk de rode wijn in de pan en voeg de laatste eetlepel boter toe. Draai het vuur hoog en laat de saus 5 minuten indikken. Houd apart. Snijd de steaks haaks op de draad in een hoek van 45 graden in plakjes van 3 centimeter en leg ze op een schaal. Besprenkel met wat olie en salsa verde en bestrooi met wat gehakte koriander, zeezout en chilipoeder. Lekker met geroosterde tomaten, lente-uitjes en maistortillas. Vlees droog deppen, waarop doe je dat? Dep vlees altijd goed droog zodat het vlees dicht kan schroeien. Wanneer er te veel vocht in de pan komt stoom je het vlees in plaats van braden.Ribeye recept
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Denise Beckand
18 november 2016 at 09:50O jee Maike, krijg altijd ernstige trek van je blogs, deze is ook weer super!!
Maike
21 november 2016 at 11:00Dank je Denise. Ik heb dat altijd met jouw prachtige papierwerk; Trek om zelf creatief te zijn!