Bijgerecht

Aioli met ingelegde citroen

Zelf aioli maken is zo’n bevredigend werkje. De ingrediënten die je nodig hebt voor dit aioli recept heb je ongetwijfeld in huis. Misschien ontbreekt het je aan de ingelegde citroen. Helemaal niet erg, vervang je die gewoon door het sap en eventueel de zest (rasp) van een halve bio citroen.

Aioli is een bijgerecht waar ik zelf dol op ben. Naast knoflook kun je aioli ook maken met een extra verrassend smaakje. Denk kweepeer, gerookte aardappel of maïs. In deze variant maakt de zoutige en tegelijk frisse ingelegde citroen de aioli lichter en haalt hij de smaak helemaal op. Tegelijk zorgt de citroen voor een zomers, fris accent. Deze gemakkelijk te maken saus smaakt heerlijk bij vis en zeevruchten. Maar smeert ook heerlijk weg op een getoast broodje. Is ideaal als dip. Ach waar smaakt aioli eigenlijk niet bij?

aioli ingredienten recept

Liever een ander recept proberen uit dit kookboek? Ingemaakte komkommers zijn een aanrader!

Zelf aioli maken, dit zijn de ingrediënten van het recept

  • 2 biologische eidooiers
  • 11⁄2 tl wittewijnazijn
  • 1⁄2 tl dijonmosterd
  • 1⁄2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1⁄4 ingelegde citroen, alleen de schil, fijngehakt
  • 250 ml plantaardige olie

En zo ga je te werk:

  1. Doe de eidooiers, azijn, mosterd, knoflook en ingelegde citroen in een keukenmachine of blender en voeg wat zout toe (wees zuinig met het zout, aangezien de ingelegde citroen ook al zoutig is).
  2. Zet de machine aan en voeg de olie in een dunne, gelijkmatige straal toe – doe dit beslist langzaam, anders kan de aioli gaan schiften. Laat de machine draaien tot de aioli dik en romig is en proef dan of er nog wat zout bij moet.
  3. Gebruik de aioli direct of bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast.

TIP: Heb je geen ingelegde citroen? Gebruik dan het sap en rasp van een kwart tot halve citroen, voeg evt. wat extra zout bij. Wellicht moet je iets meer of minder olie gebruiken.

Dit recept komt uit het kookboek Puur & Makkelijk (een review lees je hier) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Puur & Makkelijk | Good Cook | ISBN 978 94 6143 2384

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!