Toetjes

Vanillevla maken

De laatste weken heb ik al regelmatig vanillevla gemaakt. Daar word ik echt blij van. Het is zo ontzettend lekker. Vrij snel gemaakt en bovendien ook nog eens een heel eenvoudig recept met niet al te veel ingrediënten. Waarschijnlijk heb jij het meeste ook al wel in huis. Maar misschien mis je het vanillestokje. Dat zou kunnen. Niet vervangen voor vanillesuiker! Echte vanille is onmisbaar in dit recept. Ik moet dus wel even streng zijn; weglaten of vervangen is hier niet toegestaan! Wacht met maken en bestel de volgende keer een vanillestokje met je boodschappen. Of gooi het vanmiddag nog snel in je boodschappenkar bij de rest van je boodschappen. Geloof me, deze zelfgemaakte vanillevla is het wachten waard.

Zelf vanillevla maken

Ingrediënten vanillevla

  • 1 vanillestokje
  • 1 l volle melk
  • 60 g suiker
  • 40 g maïzena
  • 4 ei (alleen de dooiers, bewaar eiwitten voor een amandeltaart)
  • Verder nodig: schone glazen fles (liefst gesteriliseerd)

Zo maak je zelf vanillevla

Houd 100 ml melk apart en giet de rest van de melk in een steelpannetje. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Doe het zaad en stokje bij de melk en breng aan de kook. Ondertussen meng je de suiker met de melk en maïzena. Als dit goed is gemengd klop je er met een houten spatel een voor een de eidooiers door.

Wanneer je melk kookt haal je het van de warmtebron en vis je het vanillestokje eruit. Giet ongeveer de helft van de hete melk bij het koude suiker/ei mengsel en roer goed. Giet dit warme mengsel vervolgens weer terug in het pannetje. Blijf roeren en breng opnieuw aan de kook. Het mengsel wordt nu steeds een beetje dikker. Laat het geheel hooguit een minuut of twee koken en haal het dan van de warmtebron. Giet de vla in een schoongemaakte glazen fles en doe de dop erop. Volledig laten afkoelen en voor gebruik even goed schudden.

Het kleine beetje dat niet in de fles past kun je in een schaaltje (afgedekt met plasticfolie) in de koelkast laten afkoelen. Of direct opeten 😉

Houdbaarheid zelfgemaakte vanille vla

Je zelfgemaakte vla is een dag of drie houdbaar in de koelkast. Voor gebruik steeds even goed schudden!

Boerderij bij jou in de buurt

Heb jij nu echt geen zin om zelf aan de slag te gaan? Koop dan eens een lekkere vla bij een boerderijwinkel bij jou in de buurt. Het verschil met vla uit de supermarkt is enorm! En wanneer je boerderijvla in een glazen fles zit, bewaar je die fles (net als ik) gewoon voor een moment dat je wel zin hebt om zelf vla te maken. Zoek online, bijvoorbeeld op Productenvandeboer.com, Lekkersdichtbij.nl, Boerderijzuivel.nl of Landwinkel.nl naar een boerderij bij jou in de buurt.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!