Bijgerecht

Geroosterde pastinaak met tahinyoghurt, kruidenolie & granaatappelpitjes

Pastinaak, ik ben er dol op! Vooral als hij geroosterd wordt, dan wordt de smaak nog intenser. Pastinaak uit mijn moestuin schrob ik even goed schoon en dan gaat hij met schil en al de oven in. Net als met wortels, scheelt tijd en kan prima. Pastinaak roosteren is dus helemaal niet moeilijk, zo gedaan ook. Het enige dat wat extra tijd kost is het maken van een heerlijk sausje of dressing. Maar daar heb je tijd zat voor als de pastinaak in de oven staat.

pastinaak roosteren

Geroosterde pastinaak met tahinyoghurt, kruidenolie & granaatappelpitjes

Voorbereiding 10 min. | oventijd 35 minuten| Recept voor 4 tot 6 personen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1 kg pastinaak, geschild en in de lengte gehalveerd
  • knoflook- of olijfolie, om te besprenkelen
  • 2 takjes dragon, alleen de blaadjes
  • 4 takjes bladpeterselie
  • 3-4 el olijfolie
  • 2 kneepjes citroensap
  • 1 el tahin
  • 1-2 el warm water
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 75 g granaatappelpitten
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Pastinaak roosteren doe je zo:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  2. Leg de pastinaak op een grote bakplaat, besprenkel met de knoflookolie en bestrooi royaal met zeezoutvlokken en peper. Hussel met je handen tot de pastinaak goed bedekt is met de olie en smaakmakers. Verdeel de pastinaak over de bakplaat en zet 30 tot 35 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte en dikte van de pastinaak), tot hij mooi bruin en zacht is.
  3. Meng intussen in een blender de dragon, peterselie en olijfolie met 1 kneepje citroensap en wat zeezoutvlokken en peper tot een gladde kruidenolie. Zet opzij.
  4. Neem voor de saus een klein kommetje en roer de tahin, 1 kneepje citroensap en 1 eetlepel warm water (geen koud water anders blijft de tahin dik) door elkaar; klop de yoghurt erdoor en breng op smaak met zout. Als je de saus te dik vindt, kun je er nog 1 eetlepel warm water door roeren.
  5. Schik de geroosterde pastinaak op een schaal, schenk er de yoghurtsaus over en besprenkel met de kruidenolie. Bestrooi ten slotte met de granaatappelpitten en serveer.

Wat te doen met restjes pastinaak

Geroosterde pastinaak is bijzonder lekker met stoofvlees of zoet zure zalm uit de airfryer. Heb je wat geroosterde pastinaak over? Blender de leftovers door een soep naar keuze, gooi hem door je nasi of salade. Of eet de restjes de volgende dag als gezonde groentelunch.

Dit recept komt uit Simply, en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Simply – Sabrina Ghayour | Good Cook | ISBN 9 789 461 432 421

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!