Een eenvoudige quiche met groente gaat er altijd wel in en is zo gemaakt. Maar als je net wat meer tijd hebt om te koken, probeer deze preitaart dan eens te maken. Gebruik wel verse kruiden, want met gedroogde kruiden is de smaak net even anders.
Preitaart met kip en dragon
Recept voor 4 personen | Bereidingstijd: 1 uur
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 50 g boter
- 600 g prei (ongeveer 3 grote of 4 kleine preistengels)
- 1 kleine ui
- 50 ml witte wijn
- 100 g pijnboompitten
- 400 g kipfilet in blokjes
- 3 eieren
- 2 dl volle room
- 3 takjes verse dragon
- 3 takjes tijm
- 150 g gemalen kaas
- 1 rol bladerdeeg
- 1 el paneermeel
- 1 el olijfolie
- peper en zout
Bereiding: een preitaart maken doe je zo:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het bladerdeeg open in een bakblik met bakpapier. Prik gaatjes in het deeg en bestrooi de bodem met het paneermeel; zo blijft het deeg krokanter. Zet opzij.
- Maak nu de vulling:
- Laat de boter smelten in een ruime pan.
- Snijd de prei in de lengte doormidden en vervolgens in reepjes van ongeveer 1 centimeter lang. Snijd de ui in kleine stukjes. Laat ze samen onder deksel even stoven in de boter.
- Blus de prei met de witte wijn en laat uitkoken zonder deksel op de pan.
- Verhit ondertussen een pan (voeg geen boter of olijfolie toe). Rooster de pijnboompitten hierin kort, haal ze uit de pan en zet opzij.
- Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de kipblokjes aan alle kanten goudbruin. Ze hoeven niet volledig gaar te zijn, aangezien ze nog verder garen in de oven. Kruid met peper en zout.
- Meng in een kleine kom de eieren met de room. Roer goed door elkaar en kruid met veel peper en zout.
- Rits de blaadjes van de dragon en de tijm. Hak ze fijn en voeg ze bij het ei-roommengsel. Roer opnieuw goed door.
- Voeg er nu ook de helft van de gemalen kaas aan toe.
- Neem de pan met prei van het vuur en laat even afkoelen. Voeg er dan de kipblokjes en het eimengsel aan toe. Meng goed.
- Stort het preimengsel op het bladerdeeg en bestrooi met de resterende gemalen kaas.
- Bak 25 tot 30 minuten in de oven.
Dit recept komt uit Bij de Boer en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Bij de Boer – verhalen en recepten van trotse boeren | Manteau | ISBN 978 9022 337 783
Of bestel online:
Geen reacties