Avond eten/ Lunch

Pulled banana een vegan burger met bananenvulling

Als je de moeite hebt genomen om zelf een vegan burger broodje te maken, gaat daar uiteraard ook een vegan vulling tussen. Vegan pulled pork, vegan pulled jackfruit of vegan pulled shiitakes, het is allemaal een optie. Maar vandaag kiezen voor vegan pulled … banana!  

vegan burger pulled banana

Recept pulled banana

Ingrediënten voor 4 vegan burgers met pulled banana

voor de salade

  • 2 wortelen
  • 200 g wittekool
  • 1 rode ui
  • 4 el appelazijn
  • 2 el limoensap
  • 4 el palmsuiker zout
  • 4 el koolzaadolie 4 blaadjes kropsla

voor de bananenvulling

  • 6 stevige, rijpe biologische bananen
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1⁄2 tl chilipoeder
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el koolzaadolie
  • 4 el vegan bbq-saus (kant-en-klaar, naar keuze)

en verder

  • 4 vegan burgerbroodjes (zei recept)
  • 4 houten spiesjes (desgewenst)

Zo maak je een vegan burger met pulled banana

Schil voor de salade de wortelen en snijd ze fijn of rasp ze grof. Snijd of schaaf de kool in fijne reepjes, was deze en laat goed uitlekken. Pel de ui en snijd deze in fijne reepjes. Doe azijn, limoensap, suiker en 1⁄2 tl zout in een slakom en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Roer de olie erdoor, schep dan de groenten erdoor, zet de salade opzij en laat deze rusten. Spoel de slablaadjes af en slinger ze droog.

Was de bananen grondig, snijd de uiteinden eraf. Keep de bananenschil in de lengte in met een mes. Haal het vruchtvlees uit de schil en gebruik dit elders. Schraap met een lepel de rest van het vruchtvlees uit de bananenschil. Klem dan het uiteinde tussen duim en wijsvinger en trek met een vork in je andere hand krachtig door de schil. Er moeten fijne reepjes ontstaan.

Vermeng deze reepjes bananenschil in een kommetje met paprikapoeder, komijn en chilipoeder. Pel de ui en snijd deze in dunne ringen. Pel en snipper de teentjes knoflook. Verhit de olie in een pan met antiaanbak- laag. Fruit hierin de ringetjes ui in ongeveer 4 minuten bij matige temperatuur. Voeg de knoflooksnippers toe en fruit die 1 minuut mee. Doe de reepjes banaan erbij en fruit ze mee. Voeg na 3 minuten de bbq-saus en 5 el water toe. Laat dit pruttelen tot het vocht is ingekookt tot een romig geheel.

Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte). Snijd de burgerbroodjes open en leg ze 5 minuten op het rooster in de oven tot ze knapperig zijn. Leg een blaadje sla op de onderste helften van de 4 broodjes. Verdeel de pulled banana hierover. Leg daarop de aangemaakte salade en sluit af met de andere helft van het broodje. Zet het eventueel vast met een houten spies en serveer.

Dit recept komt uit Bali, het lekkerste uit de Indonesische keuken en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Bali| Deltas | ISBN 978-90-447-6203-7

Of bestel online:

vegan burger pulled banana

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!