In Groot-Brittannië is een Ploughman’s lunch vaste prik. Het is een zeer geliefde maaltijd die je op iedere hoek van de straat tegenkomt. Net als bij het ‘all-day breakfast’-concept kun je een Ploughman’s lunch de hele dag door eten. Na de lunch drink je er dan natuurlijk een groot glas bier bij. Britser wordt het niet.
Gebruik kaas, ham en brood van de beste kwaliteit die je kunt vinden en vooral géén fabrieksham. Geserveerd met zelfgemaakte chutney en een razendsnelle coleslaw is dit een indrukwekkende salade die perfect is om te delen. Ideaal dus ook voor een picknick.
Ploughman’s lunch met snelle coleslaw (koolsla) en bietenchutney
Recept voor 4 personen | bereidingstijd: 25 minuten
Deze ingrediënten heb je nodig voor de snelle bietenchutney:
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 steranijs
- 1 teen knoflook, fijngeraspt
- 3 cm gember, fijngeraspt
- 3 el balsamicoazijn
- 1 el rietsuiker
- 500 g gekookte bietjes,
- in kleine blokjes gesneden
- 1 appel, geschild, klokhuis verwijderd en in kleine blokjes gesneden
- 4 dadels, fijngehakt
- rasp en sap van 1 biologische
- sinaasappel
Deze ingrediënten heb je nodig voor de snelle coleslaw:
- 1⁄2 witte kool, in dunne repen gesneden
- 1⁄4 rode kool, in dunne repen gesneden
- 2 grote wortels, geschrapt en in dunne staafjes (julienne) gesneden
- flinke snuf zeezout en suiker
- scheutje appelciderazijn
- 2 el mayonaise
- 2 el zure room
Snelle bietenchutney maken
Verwarm voor de bietenchutney de olie in een steelpan en bak de ui met
de steranijs 10 minuten glazig en zacht. Voeg knoflook en gember toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de balsamicoazijn en suiker en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de bietjes, appels, dadels, sinaasappelrasp- en sap toe en laat de chutney op laag vuur 20 minuten zachtjes koken tot een glanzende, dikke massa. Roer regelmatig en giet er een scheutje water bij als het te dik dreigt te worden.
En zo maak je zelf een snelle coleslaw
Doe de kool en wortels in een ruime kom. Voeg zout, suiker en azijn toe en schep om tot de zout en suiker is opgelost. Voeg mayonaise en zure room toe, meng, proef en breng zonodig verder op smaak met een beetje extra azijn.
Ploughman’s lunch samenstellen
Stel de Ploughman’s lunch samen op een grote plank. Gebruik 200 gram Britse cheddar, 150 gram Britse blauwe kaas (ik vind Cornish Blue of Stilton lekker) en serveer met bleekselderij, appel, radijs, waterkers, brood, brown pickle (Branston), zachtgekookte eieren, geroosterde ham (niet van die gekookte, natte plakken), cornichons, een klodder Engelse mosterd en boter. Zorg ervoor dat alles, behalve de ham en kaas, in kleinste stukjes gesneden is. Het is handig om alles per soort ingrediënt bij elkaar te leggen, zodat je goed kunt zien waar je uit kunt kiezen. Een beetje als een snoepwinkel!
Dit recept komt uit Salad Days en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Salad Days | Good Cook | ISBN 9 789461 432308
Of bestel online:
Geen reacties