Broodtrommels

Glutenvrije bolletjes maak je zo

Deze heerlijk zachte en lichte bolletjes zonder gluten hebben een knapperige bovenkant. Als je erin knijpt, zie je dat ze meteen terugveren. Bestrooi de glutenvrije broodjes met kaas of met bloem. De keus is aan jou.

Of je nu de voorkeur geeft aan glutenvrije bolletjes, zachte witte bolletjes, voedzame bruine volkoren bollen, gezonde muesli bollen of vegan bollen. Een bolletje brood (..) van het een of ’t ander gaat er altijd wel in!

brood zonder gluten

Glutenvrije bolletjes maak je zo

Recept voor 6 tot 8 glutenvrije bolletjes | bereiding 1 uur + 45-60 min. rijzen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 3,3 dl warm water
  • 10 g instantgist (controleer of het glutenvrij is)
  • 25 g kristalsuiker
  • 410 g glutenvrij witbroodmeel of bloem, plus extra om mee te bestuiven
  • 2 tl xanthaangom
  • 15 g psylliumpoeder (controleer of het glutenvrij is)
  • 6 g zout
  • 1 tl ciderazijn
  • 3 eiwitten
  • 30 g boter, gesmolten
  • 50 g oude cheddar of Goudse kaas, geraspt (naar keuze)

Bolletjes zonder gluten maak je zo

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Roer het warme water, de gist en suiker in een kan door elkaar. Laat het mengsel 10 minuten staan tot het schuimig is.

Doe het meel of de bloem, de xanthaangom, het psylliumpoeder en zout in een kom en meng alles grondig. Voeg de azijn, het eiwit, de boter en het schuimige gistmengsel toe.

Klop alles 3-5 minuten met een handmixer op hoge snelheid of gebruik een tafelmixer. Het moet eruitzien als een heel dik, kleverig beslag. Laat het 10 minuten rusten; dit broodbeslag is erg nat en het rusten is heel belangrijk. Bestuif het werkvlak en je handen met bloem en verdeel het deeg in zes tot acht porties van 140 gram. Ik trek de stukken deeg apart uit de kom en weeg ze op een velletje plasticfolie om te voorkomen dat ze aan de weegschaal plakken.

Leg een portie deeg op het met bloem bestoven werkvlak en rol het lichtjes door de bloem tot het niet meer plakt. Vorm het met je handen tot een ronde vlakke schijf en leg die op de bakplaat. Doe hetzelfde met de rest van de stukken deeg en leg ze met wat tussenruimte op de bakplaat. Dek alles losjes af met plasticfolie en laat de bolletjes 40-60 minuten op een warme plaats rijzen, tot ze in volume zijn verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 °C/220 °C. Zet een grote braadslede onderin en breng water aan de kook.

Verwijder de plasticfolie, bestrijk de gerezen bolletjes met wat water en strooi de geraspte kaas erover of bestuif de bolletjes met bloem. Zet de broodjes in de voorverwarmde oven en schenk direct een kop kokend water in de braadslede. Bak de broodjes in 20-22 minuten goudbruin en haal ze uit de oven. Laat ze even op de bakplaat liggen en daarna op een rooster verder afkoelen. Eet je de bolletjes niet dezelfde dag, besprenkel ze de volgende dag lichtjes met water en stop ze even in de magnetron of oven.

Dit recept komt uit Hoe maak je alles glutenvrij? en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Hoe maak je alles glutenvrij?| Manteau | ISBN 978 90 223 3830 8

Of bestel online:

Hoe maak je alles glutenvrij?

Hoe maak je alles glutenvrij? is het eerste kookboek dat laat zien hoe je alles wat je wilt eten glutenvrij kunt bereiden zonder smaakverlies. Dat er veel mensen op dit kookboek zaten te wachten, bewijzen de 15.000 pre-orders op Amazon. De auteur had jaren nodig om ‘gewone’ recepten in even lekkere glutenvrije recepten om te zetten.
Waarom zou je je beperken tot soepen, salades en fruit? Waarom zou je moeten leven met het idee nooit meer je lievelingsrecept te kunnen eten?

Wat je echt wilt, zijn recepten waarvan je denkt dat je ze niet mag eten. En die recepten vind je in dit kookboek. Van kip chow mein tot pad thai, van stokbrood tot pizza, van donuts tot cheesecake, met lactosevrije, veggie, vegan en low FODMAP-opties.

recepten zonder gluten

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!